lördag 19 september 2015

Tjejkväll, tjejlopp, tjejgrej


Tjejvättern och Tjejvasan. Båda är motionslopp som har en sak gemensamt - de är kortare än originalloppen. Tjejvättern är 100 km, Vätternrundan är 300 km. Tjejvasan är 30 km, Vasaloppet är 90 km. I båda dessa fall har alltså arrangörerna tänkt att "nu ska vi skapa ett kortare och enklare lopp. Vad ska vi kalla det? Jomen, vi sätter väl ordet "tjej" framför för att signalera att loppet är lite mesigare." Det är inte normen - the real deal. Originalet. Detta signaleras tydligt med begreppet "tjej". 

Sen har vi också Tjejmilen. Det är ett lopp på en mil. Vad det är för skillnad på en tjejmil och en killmil, I'll never know, men detta lopp ska locka tjejer. När en har gått i mål i Tjejmilen, får en ett pris. Det är en så kallad "goodiebag", en påse med spännande tjejgrejer. En chokladpralin, tamponger, tvättmedel och inkontinensskydd. Detta rapporterade Metro om i våras när loppet hade gått av stapeln. Det är ju så bra med alla dessa produkter utifall vi skulle få mens och förstöra hela mansimperiet. Nu kan vi stoppa upp en tampong och sitta och småkissa lite i inkontinensskyddet medan vi äter en osötad pralin. Hurra!

Sen har vi tjejkväll på stan, en parad i ytlighet. Tjejer lockas prova på ansiktsbehandlingar, nagelförlängningar, ögonfransförlängningar och extrem rea i klädbutiker och detaljhandel. Åh, vad roligt. Nu kan vi få vara riktiga jävla tjejer för en kväll och få våra naglar filade medan vi skvallrar om vem som gjorde det med vem i senaste avsnittet av Paradise Hotel och klaga på våra celluliter och magvalkar. (Självhat är en viktig ingrediens under en tjejkväll.) Sen kan vi riktigt shoppa loss på H&M så vi kan klä oss i plagg som barn har sytt ihop i Pakistan. Wo-jävla-hoo.

Får vi inte nog av all shopping som vi älskar så mycket vi tjejer, då kan vi ju gå på Tjejloppis i Göteborg. Där ska de visst sälja riktigt härliga tjejgrejer: smycken, skor, kläder och annat som får en att känna sig som en riktig tjej. Det är så skönt att detta inte förväxlas med kill-loppis där de bara säljer bilar, snus och öl.

När vi ägnat oss åt alla dessa tjejaktiviteter - cyklat kortare lopp, springit em mil och fått skydd mot urinläckage, fixat långa naglar och fransar, shoppat loss på Tjejloppis, då kan vi verkligen vara säkra på att vi är riktiga tjejer. Lite skörare, lite mesigare, lite sämre, lite ytligare, än killar. Det trivs vi väl med? Det är väl bra underbart att befinna sig i denna zon av positiva personlighetsdrag? Är vi fortfarande osäkra kan vi ju anordna en riktig tjejmiddag där vi dricker oss salongs på lådvin och pratar om killar, smink och finputsad sexualitet.

Sarkasm, over and out.

Jag får svettattacker och kräkningar av ovanstående exempel. Är det något kortare motionslopp ska kallas, är det väl "Testikelvasan" eller "Pungmilen". Det har vi ju redan kommit överens om, att pungkulor är skörare än fittor. En redig jävla Tjejkväll borde istället handla om att stärka kvinnnor, inte att pressa ner dem i skorna och göra dem ytligare och mer fokuserade på utseende. Föreläsningar om självkänsla, kroppskännedom och makt över sig själv borde ersätta alla jävla reor. Och det här med Tjejloppis, det kan vi ju bara kväsa totalt. 

Att locka kvinnor till aktiviteter genom att säga att det är någonting med "tjej" framför, för att sedan berätta för alla dessa kvinnor vad det innebär att vara tjej (skör och ytlig) väcker verkligen Det Stora Äcklet. Aldrig ska mina döttrar tro att "tjej" är ett begrepp som innebär all denna skit. Jag ska lära dem att "tjej" kan innebära vad de än vill. Att du ska ha kontroll över dig själv och din egna kropp. Att du inte behöver korrigera något för att duga. Att du inte behöver snacka om redan angivna ämnen för att passa in. De ska veta att de kan vara tjejer som diskuterar politik, ekonomi, musik, filosofi, religion och vad fan som helst. Vill de diskutera mode och smink, fine - det ska inte vara sämre bara för att det förknippas med normativ femininitet, men de ska aldrig tro att andra ämnen är förbjudna för att de är snippbärare. Ordet "tjej" ska vara ett styrkebesked, inte en färdig byrålåda fylld med rouge och mascara.

//Tiderman

Inga kommentarer: