måndag 21 september 2015

Amningen och skuldenDet är en vattendelare, det här med amning. Även om de flesta föräldraböcker försöker framhålla att det finns alternativ till, och valfrihet inför, amning, är det en oerhört känslig fråga. Det är så pass känsligt att det faktiskt är olagligt att marknadsföra, och i vissa fall informera om,  modersmjölkersättning i Sverige efter ett riksdagsbeslut 2013. Man har alltså på regeringsnivå bestämt att modersmjölkersättning ska existera i det dolda. Det ska vara tabu. Detta skickar tydliga signaler till nyblivna mammor (främst) vad det är som bör gälla när en matar sitt spädbarn - bröstmjölk or nothing.

På MVC får en massor av broschyrer om amning. Alla hänvisar till WHO's rekommendationer - bröstmjölk är det absolut bästa för ditt barn oavsett förutsättningar och livssituation. Det står däremot inte VARFÖR WHO har utfärdat denna rekommendation. Det har förstås jag tagit reda på.

Det är så att WHO betyder Världshälsoorganisationen. Detta innebär att de gör rekommendationer utifrån hela världens olika situationer. Tidigare har det skett att spädbarn har tagit skada av modersmjölkersättning. Detta har skett i det vi kallar U-länder där det inte finns renat dricksvatten. Detta har gjort att barn har blivit allvarligt sjuka när de fått ersättning som är utblandat med smutsigt vatten. Något som inte är aktuellt i dagens Sverige. En annan orsak till skador efter matning med modersmjölkersättning är att mödrar i mycket fattiga länder har tagit mindre pulver än vad som rekommenderas för att spara på åtgången. I vissa fall har också språksvårigheter varit bakgrunden till att föräldrar har blandat ihop ersättningen på ett felaktigt sätt. Det är oerhört viktigt att en följer anvisningarna hur pulver och vatten ska blandas och om detta har frångåtts av olika anledningar, kan det vara farligt för barnet. Detta är heller inget som är en överhängande risk i dagens Sverige, eftersom tolkar ofta förekommer på MVC och BVC när det kommer mammor som inte talar svenska. (om nu bara MVC kunde informera om ersättning och flaskmatning...)

Slutsatsen en kan dra här, är att vi kan respektera WHO's rekommendationer, men inte anse att de är det enda som bestämmer hur du mättar ditt barns mage. Samtliga modersmjölkersättningar som finns på marknaden i Sverige idag, är fullgoda alternativ till bröstmjölk, står det på Vårdguiden. Dåså. Då kan vi försöka vara trygga i det faktum att våra barn får i sig en bra näringsbas oavsett om de äter ersättning eller bröstmjölk.

Probiotika, som stärker immunförsvaret, finns naturligt i bröstmjölk. Dock finns det också tillsatt i de flesta ersättningar. Kanske att det kan skilja en del på hur anpassat det är till just ditt barn, (eftersom ersättningar baseras på mjölk från ex. ko), men det är åtminstone inte så att ditt barn med största säkerhet kommer leva ett liv i sjukdom om det inte äter bröstmjölk. Så bra. Antikroppar - check.

En annan anledning till att det hetsas om amning är den så kallade anknytningen. När en ammar hud mot hud skapas ett band av närhet mellan moder och barn. Något som också kan uppnås vid flaskmatning i bar överkropp. Många som inte kan eller vill amma kan känna skuld här. Ungefär som att de som inte matar sitt barn från bröstet jobbar på ett avståndstagande från sitt barn. Så är det förstås inte.

När en ammar drar kroppen igång ett oxytocinpådrag som hjälper livmodern att dra ihop sig. Det är förstås viktigt, men det är inte så att din livmoder kommer vara stor som vid en 40-veckorsgraviditet hela livet om du inte ammar. Det kan kanske ta lite mer tid, men nog kommer den dra ihop sig allt.

Kanske låter det här som att jag förespråkar att en inte ska amma. Så är det inte. Det jag förespråkar är valfrihet och frihet från skuld. För att uppnå det tror jag att blivande mammor behöver en mer nyanserad information. Det är därför jag skriver denna text - för att blanda upp informationen lite.

Det är så att det kan finnas en mängd olika anledningar till att ett barn flaskmatas med modersmjölkersättning.

- Mamman vill inte amma. Detta ska inte ifrågasättas. Alla anledningar är giltiga. Som vårdpersonal kan en kanske undersöka bakgrunden, men aldrig komma med anklagande argument och tvång.
-Mamman kan inte amma. Kanske har mamman gjort en bröstreduktion eller bröstförstoring som i sällsynta fall kan påverka mjölkkanalerna och hindra amningen. Kanske är det bara så att det inte produceras tillräckligt med mjölk, eller ens någon alls. Ofta hittas inte orsaken till detta och då blir det inte bättre av att mamman får tacklas med skuld. "Ge det tid. Amning är det bästa för ditt barn", gör inte att det plötsligt kommer spruta mjölk ur brösten. I de flesta fall stressas bara mamman av detta och stress är som vi vet inte bra alls för mjölkproduktionen. Mjölken kan också sina och försvinna efter bara ett par veckor. Att då som mamma känna att du inte är en fullvärdig förälder skapar bara självförakt och onödig stress.
- Föräldrarna vill dela på matningen (som i vårt fall) och väljer därför flaskmatning med både urpumpad bröstmjölk (om det fungerar) och ersättning som innehåll.

I alla dessa fall kan det vara bra att veta att ditt barn kan må hur bra som helst av att äta modersmjölkersättning. Du är absolut inte en sämre mamma för att du inte ger ditt barn mjölk ifrån bröstet. Kärleken till barnet är det som är viktigast och den påverkas inte av huruvida du kan helamma eller inte.

Jag tänker på alla starka, fantastiska kvinnor som gråtandes slår på sig själva för att mjölken sinar eller inte kommer alls. Eller andra mammor som ammar trots att bröstvårtorna är klyvna och blöder och varar. Eller mammor som starkt känner att de inte vill amma, undanhålls information om ersättning och flaskmatning. Sen på BB förutsätts det att du ska helamma och det kommer inte ens en fråga: "Har du tänkt att du vill amma?" Vill du ha information om flaskmatning, får du skamtyngd be om den själv. Tänk vad lätt detta skulle kunna botas?

Slutsats: Ingen kvinna ska någonsin behöva tvivla på sin förmåga som mamma utifrån amningshetsens skuldbeläggning. Alla mammor är unika och har sin unika förutsättning för matning. Stötta och informera nyanserat, utan att trycka ner redan tvivlande nyblivna mammor.

//Tiderman

Jag rekommenderar boken "Att flaskmata". Den hittar du här.

Inga kommentarer: