tisdag 18 augusti 2015

Människor som hatar Ernst

Det blir ett litet kort mellaninlägg denna gång:

För några dagar sedan hörde jag en diskussion som jag inte har kunnat släppa. Den handlade om huruvida Ernst Kirchsteiger verkligen är heterosexuell. Samtalet hade också inslag av avsky, intolerans och fördömande. Varför är det då så, att Ernst är föremål för kraftfullt negativa känsloyttringar?Min fina mormor säger att män som hatar Ernst gör det eftersom han är så händig och han bygger, inreder och lagar mat till kvinnors stora förtjusning. Detta gör andra män rasande eftersom de i hela sitt liv ansträngt sig för att vara "riktiga karlar" och sen kommer en så kallad "smygbög" och ändå tar över hela uppmärksamheten. 

Detta sa mormor lite på skämt, men jag tror det ligger någonting i det. 
Många människor (både män och kvinnor) har problem med att Ernst sysselsätter sig med, och intresserar sig av, traditionellt feminina uttryck och aktiviteter utan att han på något sätt anser att det är lägre, sämre och pinsamt. Om en karl sitter vid en symaskin och romantiserar korsstygn och mjuka bomullstyger, ja, då måste det vara något fel på den mannen. Slutsatsen som gubb- och kärringligan drar: Han är nog garanterat "smygbög".

(Bara det faktum att "bög" fortfarande används som skällsord om någon som anses vara "less of a man" är ju bara det värt att kräkas över, men jag lämnar det för nu med bara en rusning av äckel genom kroppen - brrrrr!)

Det är oerhört svårt för vissa människor att hantera att vissa personer lever så pass postmodernt att de uttrycker lite av varje. De lånar lite här och lite där, går ifrån normer, bygger nya regler för varat och dessutom får de en enorm mängd uppmärksamhet för det. Detta kan vi inte låta vara. Eftersom vi så ofta vill stoppa in människor i fack, har vi så klart hittat på ett nytt sådant att stoppa Ernst i nu när han är så förbannat olydig att han bara far runt och gör som han vill. Ernst, han är nämligen meterosexuell. Detta begrepp myntades 1994 av britten Mark Simpson. Han ansåg att det behövdes ett ord för att beskriva män som brydde sig om estetik, stil och hudvård. För det är ju så otroligt knäppt att en man vill ha ett omskött hem, snygga kläder och mjuk hud. En riktig karl, han ska ha en kolmörk "man cave" med tomma pizzakartonger under sängen, skrynkliga gardiner, snus som rinner, lämna bajsränder i toaletten, lukta svett, använda noppriga skjortor och ha reptilhud över hela kroppen med stenhårda valkar i händerna. Helst ska han också omnämna kvinnor som "fruntimmer" och älska det lokala sportlaget mer än sin familj. Han kan också gärna ägna sig åt alkoholförgiftningsaktiviteter på random camping någonstans i Sverige. Vill mannen inte inlämma sig i detta, kommer han att nedvärderas genom att kallas för olika kvinnonamn, bögjävel eller alternativt mentalsjuk. 

Well, när vi nu har skapat en låda att packetera Ernst i, då kanske det blir lite enklare att hantera hans bara fötter och mjuka sätt där han pratar om förälskelser i naturen, garnbollar i julgranar och prunkande trädgårdar. Det är bara att lägga ner ilskan. Jag tycker verkligen att ilska, aggression och avsky är jättekonstiga reaktioner på Ernsts popularitet. Att bli så arg att en kokar för att en människa bryter mot mansnormen, och många andra normer med, till exempel att vara öppen med sina känslor i TV. Ja, ni kan säkert förstå hur starka regler det ligger kring det här med könsidentiteten "hegemonisk maskulinitet".

Nu tänker nog många: "Det är en massa fusk i hans program har jag hört, men han är så poppis ändå. Det är sjukt irriterande att ingen fattar att han bara fuskar!"
Det är fusk i alla inrednings- och makeover-program. Annars skulle det aldrig bli färdigt, om Ernst skulle bygga allt själv. Det är lika mycket fusk i "Äntligen hemma" men ingen hatar Martin Timell för det. Han är ju ändå en riktig karl som borrar och sågar och har sig. Det är ju kvinnorna som syr i det programmet, så det kan ni förstå och hålla er lugna inför.
"Nej, det är inte därför jag hatar Ernst, det är för att han är så irriterande när han flummar runt och säger konstiga saker om döda ting."
Men jag tror nog att det ligger djupare än så. Varför tycker ni att han beter sig flummigt? Varför är han irriterande när han uttrycker kärlek för materiella saker? Är det för att ni inte kan identifiera er med honom? För det är ju faktiskt så, att vi dömer vad vi tycker om saker i jämförelse med vad vi tycker om något annat. Att Ernst kallas knäpp och konstig, är ju för att folk gör bedömningen att han är det utifrån något som vi inte tycker är knäppt och konstigt - alltså det normala. Vad gör det för skada på era liv att Ernst inte beter sig normalt utifrån er bedömning? Är det inte mer relevant att vara arg på typ Josef Fritzl, Hagamannen och allsköns vidriga diktatorer, än en människa som med lugn röst visar hur vi kan styla våra hem?

//Tiderman

Inga kommentarer: