måndag 10 augusti 2015

Därför väljer vi könsneutralt


Jag har mött många huvudruskningar, himlanden med ögon och suckar när jag tydligt markerat att jag och Magnus (That´s right, vi är båda överens om detta) kommer att välja könsneutrala kläder, färger, leksaker och övriga babyprylar. 

"Den där dryga feministen. Nu ska hon hålla på med extremistuppfostran också."
"Man måste väl släppa på principerna när man får barn."
"Hennes barn kommer bli förvirrade och utstötta."
"Vänta bara tills barnen kommer, då blir det annorlunda."
"Men åh, feministen, slappna av lite va!"

Att vi väljer könsneutralt handlar inte om mig och min ideologiska övertygelse. Inte heller handlar det om att det normativt feminina per automatik är sämre än det hegemoniskt maskulina bara för att normen säger det. Det handlar om frihet. Att våra ungar själva ska kunna välja hur de vill uttrycka sin valda könsidentitet. De kanske vill köra racet med den normativa femininiteten senare i livet. Rosa prinsessor, dockor, barnvagnar, köksprylar, pysselböcker med glitter, smink. Visuella medel som uttrycker passivitet - klackar, tighta kläder och håruppsättningar. Det gör ju självaste mamman också. Men då vill jag att de ska få välja det själva. Jag vill inte applicera normer på brudarna som vuxna kommit överens om är de rätta. Den dagen kommer säkert när prinsessfasen inleds. Då är det som det är. Mamman och pappan får då acceptera ungarnas egna val. Med viss ovilja, I might add, eftersom det i det normativt feminina ingår för mig negativa sätt att hantera sig själv - passivitet, kroppshat, osäkerhet, ovilja att ta plats, samt dålig självkänsla. Jag vill att de då ska veta att det finns många sätt att "vara en tjej" på. Den vanliga uppdelningen i snopp/snippa, blått/rosa, bil/docka, aktiv/passiv - bygger på ett könsbinärt system. Det går jag inte med på. Det gör att utvecklingen blir så inrutad. Det finns bara två lådor att existera i. Men vad fasen, det gör det ju inte. Det finns hur många som helst om vi vuxna bara klarar av att "wrap our heads around it." Vanligtvis tänker barn friare än vi vuxna innan vi förstör deras öppna sätt att se på världen.

slutsats: Att som vuxen bestämma vad som är rätt eller fel uttryck och beteenden utifrån snopp eller snippa, är för mig förkastligt. 


Så vi ber vänligt med bestämt om förståelse och acceptans från omvärlden angående våra val. Köp gärna gåvor till ungarna - det är vi så tacksamma för nu när kontot är tomt, men köp inte av anledningen "det är ju roligare att köpa gulliga klänningar är manchesterbyxor på second hand". And guess what - vi kommer också att läsa normkritiska barnböcker för dem - ve och fasa. Böcker om barn med två pappor. Eller en mamma som kommer från Syrien. Eller en pappa som är afroamerikan. Barn som är rörelsehindrade. Barn som har en pappa som är sjuksköterska eller förskolelärare. Barn som har en mamma som kör lastbil eller arbetar som chefskirurg. Det är bäst ni ringer kyrkans äldremän (alternativt gubb/tant-maffians ordföranden)- Jennie och Magnus bryter normlagarna och bör förvisas ur samfundet.

Som jag sa i en tidningsintervju för inte så länge sen - Vi vill att våra ungar ska uppfostras till toleranta, empatifulla och förstående medborgare. Och detta som jag nyss har beskrivit är vår väg. Jag vill också passa på att tipsa om Sanna Lundells sommarprat som handlar om att uppfostra döttrar i dagens samhälle där våldet mot kvinnor ständigt ökar. Hur jag ser på detta kommer i nästa inlägg.

/Tiderman

2 kommentarer:

Johanna Rosenberg sa...

Jättebra skrivet Jenny. All lycka med din graviditet och föräldrarskapet. Med era värderingar så är jag övertygad om att ni kommer bli toppenföräldrar. Novis som man är förstagångsföräldrar så är det just den starka övertygelsen att man vill uppfostra sina barn till starka, unika individer som gör att man någonstans finner just sitt egna sätt att vara en bra förälder i allt nytt och annorlunda. Säger som Kära Astrid : Ge barnen, kärlek, kärlek och ännu mera kärlek. Så kommer folkvettet av sig själv!

Tiderman sa...

Tack för peppen! Håller helt med Astrid jag med 😊