onsdag 2 mars 2011

Rädda pengarna, mörda folket!

Man kan inte låta bli att jämföra de nuvarande konflikterna Egypten och Libyen med inbördeskriget i Rwanda i början på 90-talet. Jämförelsen jag gör är främst hur utomstående stater har valt att agera. När det kommer till detta, handlar stora världsaktörer som exempelvis USA, endast efter eget intresse. Obama väntade oroväckande länge med att ens kommentera Mubaraks styre och hans vanvård av folket. Det är inte konstigt, eftersom Mubarak var en viktig allierad i arabvärlden. Inte satte man hårt mot hårt gällande Khadaffi på direkten heller. Men när man upptäckte hur krisen i dessa länder påverkade oljepriset och därmed en stor del av den amerikanska marknaden, var man inte sen med att sätta stopp. "Åh nej, vår olja då?" Inte fan bryr man sig i folket. Vad är mänskliga rättigheter framför kapitalflöde?

Det är bara att titta på FN´s råd för mänskliga rättigheter. Det är ju ett skämt. Vad vill man med det egentligen? Där sitter fasciststater med och smilar upp sig i möteslokalerna, bara för att de är viktiga aktörer på den globala marknaden. Det är ju så man vill spy. Profit over people over and over again.

Låt oss då titta på Rwanda. Under inbördekriget där hade FN-trupperna ett uppdrag och det vara att rädda "de egna" ur stridens hetta. Vad som hände med tutsier och moderata hutuer, sket man fullständigt i. Milisgruppen Interahamwe beväpnade sig och mördade 937 000 människor från de grupper som revolterade mot regeringen. Med vapen som omvärlden försett dem med.

Mellan 250 000 och 500 000 rwandiska kvinnor våldtogs under inbördeskriget. Man använde våldtäkt som vapen. Man ville komma åt männen genom att våldta deras fruar och döttrar inför deras ögon. Psykologisk krigsföring. Kvinnornas kroppar var blott objekt som kunde förstöras för att nå framgång. Effektmålet var viktigt, inte vägen dit. Kvinnorna var inte något man ville komma åt egentligen. De var bara stigen man vandrade på mot seger. Många flickor trasades sönder av machetes som skar in i deras kroppar. Unga kvinnor dog av förlossningsskador när de tvingades föda fram barn avlade i våldtäkt.

Och världen blundade. Ingen reagerade. För det fanns ingenting man kunde dra fördel av i Rwanda. De har ingen olja. De har helt enkelt ingenting som behöver räddas. Förutom folket då. Men de kunde lika gärna dö tyckte man. Vad spelar det för roll för marknaden om en miljon bråkiga afrikaner dör? En halv miljon våldtagna kvinnor stör väl inte Farbror kapital? USA var sur för att de förlorat mark i Somalia och Frankrike, Kina och Ryssland ansåg att FN inte borde involvera sig i vad som sågs som "interna rwandiska frågor".

Nej. För det var bara människor som skulle räddas i Rwanda. De kunde inte i sig förvandlas till dollar. Så mycket för mänskliga rättigheter. Ditt värde ligger i din roll på marknaden. Glöm ditt egenvärde.

Det är pengar som är skillnaden mellan arabrevolterna och Rwanda. Vi hjälper inte dem som inte kan gynna vårt kapital. Punkt.

Fy fa-an säger jag bara.

Världen ska alltid motverka förtryck, våld och mord. Oavsett vad det gör för pengaflödet och vilka människor det handlar om.

1 kommentar:

positivaklubbensdrottning sa...

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, jävla skitvärld!