fredag 3 september 2010

Politisk ståndpunkt och livsstil


Livsstil. Gruppering. Subkultur. Mikrokontext.
Vad är inne och vad är ute? Vad är det som gäller i din specifika sfär? Vad är socialt accepterat och vad är fördömt?

En livsstil kan man se som ett system av ytliga och dolda koder. Koder som berättar vilka kläder du ska ha, vilka skor du ska använda, vilka märken som krävs och i vilka kretsar du ska röra dig. Det kan också handla om sätt att tala, ordförråd, förebilder och musiksmak. I detta inkluderas också yrke, utbildning och fritidsintressen. I många fall räknar man också in politisk ståndpunkt i detta.

Om vi granskar ekvationen vars lösning är man av övre medelklass/överklass kan man se tydliga mönster på systemkoderna jag nyss räknade upp. Klädseln är utmärkande, likaså umgängeskrets och sätt att tala. Till och med synen på andra människor och värderingen av pengar ingår. Rör du dig i dessa kretsar skulle det vara socialt självmord att inte rösta på något av Allianspartierna. Helst ska du också plugga ekonomiämnen på universitetet och förakta humaniora, framförallt konstarterna. IQ är viktigare än intellekt. "Sosse" är också här ett skällsord lika starkt som vilket könsord som helst, säkert värre. Du hatar fackföreningar bara för att de är "vänster". Det är åtminstone vad du tror. En fackförening kan inte vara höger. Och någon som är höger kan inte se fördelarna med fackföreningar. För du är indoktrinerad att anse så. Det är "inne" i din krets att anse så. Känn dig lurad.

Sen kan vi titta på en annan subkulturell kontext. Humaniorakademikern. Punkrockbruden. Vad ni vill titulera det är upp till er. Vi kan ta mig som exempel. Jag är en stereotyp i båda fallen. Humaniorakademikern som tillhör den "intellektuella vänstern". Analyserar allt i nivåer. Vad får en politisk linje för konsekvenser på individ-, lokal-, nationell-, internationell- och systemnivå? VARFÖR gör vi som vi gör? VARFÖR gör Reinfeldt som han gör? VARFÖR, VARFÖR, VARFÖR? Slappna av, säger ni. Upp och hoppa, säger jag.

Jag är också en feministaktivist som svingar min motorsåg klädd med genusvetenskapliga kedjor mot samhällets patriarkala furustammar. Det fräser och flyger sågspån från träskallarna som är jämlikhetens motståndare. Inget slipper undan. Minsta detalj som provocerar mitt feministiska sinne får sig en spark i solar plexus. Eller så stångar jag pannan blodig för min sak.

Punkrockbruden då? Jo visst har jag samma titlar i min skivsamling som genrens trendsetters. Jag har till och med tatuerat in en bild av Ramones på benet för att visa att jag har rätt smak för min subkulturella smakpolis. Jag väljer kläder, frisyrer och uttryck ifrån en mall som finns tydligt uppritad i systemet av sociala koder, vilket jag applicerar på mitt eget liv. I denna bemärkelse är jag också ett flockdjur. At least I know it.

Och hur i helvete kan jag vara inne i en av de mest kvinnofientliga musikgenrer någonsin - ROCK?

Självklart röstar jag också åt vänsterhållet. Första gången jag gjorde det röstade jag så för att jag bär på ett socialistiskt arv från mina föräldrar. Arbetarunge. Men jag röstade inte på Socialdemokraterna trots att jag vuxit upp med Olof Palme och sossarnas julfester. Jag ville rösta på Gudrun Schyman. Redan då var hon en inspirationskälla. Hon var stark och vass i diskussioner och vek sig inte under gubbismen i partiledardebatterna. Då röstade jag mest av ytliga skäl. Sedan läste jag den heliga skrift - "Att förstå makten" av Noam Chomsky och jämförde dem med massor av titlar från Timbro innehållande skräp. Därför röstar jag numer vänsterut för att det är en självklarhet. Jag anser att det är min plikt som medborgare i en demokrati att jobba för jämlikhet mellan klass, etnicitet OCH KÖN. Jag röstar också vänsterut för att jag står inte ut med tanken på vad som händer med demokratin när den blir sekundär i förhållande till marknadsliberalismen.

Vilken jag inte tycker ska förknippas med övriga liberala riktlinjer. Kapitalismen är snarare liberalismens antagonist när det kommer till humanistiska angelägenheter.

Frågan är: kan vi bryta oss ur dessa sociala kodsystem? Har vi kombinationen till sifferlåset?

Jag tror att de blir mer och mer lika lagar istället för normer. Föreställningen om att inte människor med ett stort ekonomiskt kapital kan rösta rött är bara en förvriden förlängning av kodsystemen. Eller att man inte kan vara sosse och intresserad av ekonomi. Politik har blivit en modegrej. En del i ett socialt system som styr dig mer än Svea Rikes Lag. Klassröstning har övergått till livsstilsröstning. Stureplansröstning. Röstning efter geografisk härkomst. Hur många ändrade politisk ståndpunkt när de flyttade från arbetarorten till storstaden Stockholm? Är det konstigt att MUF i Stockholm använder Blondin-Bella som PR-docka?

Ergo: Är vi inget annat än brännmärkt boskap som så starkt styrs av vår omgivning att vi inte ens kan stanna upp och reflektera; VARFÖR gör jag det här?

Och våga inte svara: "Så gör MAN ju."

Inga kommentarer: