fredag 17 september 2010

Allians, mutor och förruttnelse


Nyss såg jag en video på youtube, ditlagd av Ung Vänster. Nämnda ungdomsförbund hade skickat ut en mullvad i en valstuga för ett samtal med Moderata Samlingspartiet. Det som kom fram förvånar mig inte. Inte ett dugg. Detta har jag vetat sedan jag var tillräckligt gammal för att förstå politiken i Sverige. Moderaten som uttalar sig i videon säger att de minsann inte är "nya" Moderaterna egentligen. Han menar att partiet står för samma politik som före valet 2006. Att de kallar sig för arbetarparti, tycker han ska tas som ironi. Han säger också att de vill fortsätta regera i fyra år till så de kan ta kontrollen helt över arbetarklassen. Helst vill de också utrota både facket och LAS.

Nähädå! JOHODÅ!

Precis som tiarafeministen Linnéa säger, ska man ha klart för sig att anledningen till att Alliansen har haft så god majoritet, är att det finns många arbetare som lämnat Socialdemokraterna och "bytt sida". Vad beror detta på? Jag tror att det beror på att vissa blev trötta på bidragsfusk. Högerns propaganda gick fram. Misstänksamhet mot sjuka och arbetslösa. (De allra flesta vill arbeta! En misstanke om lathet är bara okunskap om människan som sådan.) De blev också trötta på Göran Persson personligen. Han var ju så trög på slutet. ELler? Sedan har vi dessutom en stark tradition av landsfadersgestalter i Sverige. Per Albin. Olof. Ingvar. Göran. Det är en del i vår kulturella identitet att ha en landsfader som kan omfamna hela samhället. Därför är det så svårt för oss att se en kvinna som Mona Sahlin i den rollen.

Mer än dubbelt så många kvinnor än män, har förtroende för Sahlin.

Sedan blev vi också lurade. Mutade. Vi fick högre inkomst. Arbetsgivarna spelade bekymrade. "Okej, vi måste väl ge er mer rättigheter och högre lön då." Det de inte talade om, var att de samtidigt ökade på sin egna lön med säkert tredubbelt så mycket pengar.

Det finns ingenting som tystar ett hot såsom pengar. Från början var Hip Hop en genre för de förtryckta och mot förtryckarna. Det musikbranschen fick hjälp med då, var att ösa pengar över dem. Hip Hop idag ses inte alls som ett hot mot etablissemanget. De lät sig mutas. Köpas. Cash is king.

Äckligt.

Detta ser vi tydligt idag när Moderaterna framställer sig som ett arbetarparti. En nyliberal ideologi kan aldrig vara grunden till gynnsamma förhållanden för en arbetare. De mutar oss med mer pengar i och med lägre skatter. Det som de dock inte talar om, är hur de sakta men säkert sväljer och smälter arbetarnas inflytande och makt i samhället. Makten ligger hos kapitalet och kapitalägarna. Moderaterna har gynnat en liten del i samhället. Detta döljer de med en femhundring extra i månaden för Lelle på sågen. Noppe von Babianarsel i Danderyd däremot, har fårr skattesänkningar på tiodubbelt så mycket om inte mer. (Paret Reinfeldt fick -125 000 i sänkta skatter. Dessutom finns det tre kommuner som vägrat ta emot invandrare. Gissa vilka? Just det. Danderyd, Djursholm och Lidingö.)

Jag blir helt förtvivlad när jag tänker på att vi med största sannolikhet kommer få leva med en stasminister som hatar staten, i fyra år till. Jag blir förtvivlad på dem som låter sig mutas. Jag blir ledsen och förbannad på Alliansens falska retorik uppbyggd på snikenhet. Jag känner en stor sorg över den förlorade demokratin, den som går djupare än varje medborgares rätt att rösta.

Nu har jag bokat terapisamtal och hämtat ut antidepressivt för att förebygga depressionen som kommer om Alliansen vinner valet. Jag flyr också till Grekland på söndag för att slippa se deras äckliga översittarleenden i media efter vinsten.

Jag har aldrig förr hoppats så mycket på att jag har fel i mina antaganden som nu. Hoppas jag får äta upp mina ord sedan.

Jag hyllar alla er som kämpar på. Ni som fortfarande har glöd i ögonen. Ni som inte låter er mutas och tystas. Ni som vägrar mammondyrkan och konsumism. Ni som inser att man inte kan jaga ständig tillväxt på en jord med begraänsade resurser. Ni som röstar för demokrati i allmänhet och jämlikhet i synnerhet. Ni som röstar F!, V, S eller MP.

Adress till videon här:
www.youtube.com/watch?v=VC-QIvNp6z4

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ju faktistk väldigt skrämmande. Lura folket för att kunna ta över å sen göra som man vill. Påminner om ett annat parti och dess bakgrund kan ja tycka. Guld och gröna skogar till alla, så länge ni är på vår sida.

Bra skrivet=)