onsdag 21 oktober 2015

Terrorism på asylboendenTio asylboenden har brunnit. Tre utav dem bara under den senaste veckan. Polisen menar att bränderna inte har startat naturligt. Med andra ord har de alla varit anlagda. Polisen kan se ett samband. Självklart. Eftersom alla bränder har brytit ut i hus där asylsökanden redan har befunnit sig, eller där det var meningen att de skulle få en fristad. Det skulle bo människor i dessa byggnader. Människor som du och jag. Människor som har flytt undan krig, förföljelse och en säker död. 

När de stora giganterna inom svensk media rapporterar om bränderna, säger ingen vad detta egentligen är: terrorism. Istället beskrivs gärningsmännen på sin höjd som några enskilda, galna individer som fått för sig att gå ut och elda lite. Men så är det inte i dessa fall. Alla dessa dåd har politiska förtecken. De är våldsamma. De leker med människoliv. Det är planerad förstörelse för att uppnå en förändring. Det är hat mot en särskild grupp människor. Det är riktat mot liknande mål. Alla dessa punkter kan checkas av, och det är precis dessa punkter som definierar begreppet "terrorism".

Det handlar inte om några flashback-troll som har suttit och näthatat och hetsat varandra till dessa vansinnesdåd. Några pojkstreck bara. Att beskriva det så vore att skriva bort allvaret ur dåden. OCH ansvaret.  
Ni kan ju tänka er vad som skulle hända om det var muslimer som tänt eld på tio campingar under sommaren. Då jävlar skulle det bli "war on terror". Men white folks slipper undan terrorbegreppet. Precis som Breivik också slapp att bli kallad terrorist. Han var också bara en "ensam galning".

Men bränderna på alla dessa asylboenden är terrorism. De som har utfört detta är terrorister. Från början några enskilda, fjolliga rassepyromaner som high five'ar varandra på nätforum där idiotin och den intellektuella impotensen hyllas, men senare utvecklades de själva till något de själva fruktar. En skenande xenofobi och islamofobi har format pyttesmå människor som ska utsätta traumatiserade människor för ännu mer trauma och skräck. De vill skicka ett hatiskt budskap. De vill skrämma fram ett stopp på flyktingströmmen och jaga bort de som redan funnit räddning.

För mig innebär bränderna ett angrepp på demokratin. På de mänskliga rättigheterna. På asylrätten. På empatin, kunskapen och förståndet. På allt det fina med mänskligheten.

Vi kan inte sitta och fortsätta att bläddra i barnböcker, som George W Bush gjorde när beskedet om 9-11 nådde honom. Det ska krävas större insatser än att statsministern ska skriva ett beklagande inlägg på Aftonbladet där han tycker att det är synd och skam att detta sker. "Jaha, det här var ju tråkigt", är som inte tillräckligt. Terrordåd ska bekämpas med alla resurser vi har.

//Tiderman

        


Inga kommentarer: