måndag 19 oktober 2015

Sexig på Halloween


  Den 31 oktober är det Halloween. En högtid som i modern tid har kommit att betyda urspårade fester med tilltugg. Framför allt betyder det att människor klär ut sig och sina barn till övernaturliga väsen och annat banalt. Och det är i detta ett stort problem uppstår: sexiga kvinnor och tuffa män - sexy nurse and bloody doctor.
Bilderna på kostymerna är hämtade från Partykungen.se - en hemsida som i stort sett är en kakafoni av sexism. Dräkter för att gestalta samma figur ser helt olika ut beroende på om det är en man eller en kvinna som ska ikläda sig rollen som djävul, zombie eller vampyr. Kvinnor med urringningar, utmanande poser och strumpeband bjuder in till ett jävla sexparty.


Är du man däremot, är det helt okej med en mer neutral positionering på den stundande festen. Du får gärna se lite tuff och farlig ut, men annars kan du i stort sett vara och se ut hur fan som helst. Du ska inte vara avklädd och ha en utmanande kroppshållning dock. Det lämnas åt kvinnorna.

Det finns också en annan äcklande uppdelning som har med könsroller att göra: kvinnor är änglar och män är djävlar. Den mjuka, passiva och väna kvinnan som med fluffiga vingar som ler mot dig, är urtypen av normativ femininitet. Hon är tyst och lydig, aldrig intellektuellt utmanande, men i vissa fall ändå sexig. Mannen som djävul. Den oborstade, bråkiga, aktiva och aggressiva mannen som med en blick gör dig knäsvag - maskulinitet 2.0.Lägg märke till att alla kvinnor förstås är size zero med DD-kupor. Visst finns det dräkter för oss kvinnor med former, kurvor och normalvikt, men då heter det "plus size" och modellen antar ett helt annat uttryck än "come fuck me". Det vore väl övernaturligt om något, att en mullig kvinna skulle vara sexig?


Missförstå mig inte här. Kvinnor ska uttrycka sin sexualitet fritt. Men här är det förutbestämt hur de ska göra, och för vilken blick de gör det. Det finns också en tydlig stereotyp hur en sexig kvinnas kropp ska se ut. Så här finns inget val: antingen är du sexig enligt normen - den manliga blicken. En tillrättalagd sexualitet. Eller så är du inte sexig alls.Som man kan du också välja att vara lite rolig på maskeraden. Du kan under rubiken "herrkostymer" på Partykungen.se hitta kostymer för Super Mario, Bananer i pyjamas och Teletubbies. Denna möjlighet finns inte för kvinnor. Varför vara rolig när du kan vara sexig?

Det jävligaste i det här, är att det ser lika ut bland barndräkterna. Kanske har "sexig" bytts ut mot "söt" för flickorna, men mansrollen i en pojkes kostym är likadan - stark, stolt och aggressiv.Pojke - stark superhjälte

Flicka - glittrig cheerleader

Det finns ett fåtal barndräkter som en kan få att avvika från mönstret, men generellt är det ytterst tydligt vad som gäller för pojkar och flickor. Naturligtvis är det också binärt. Ingen flicka i pojkkläder och definitivt ingen pojke i normativt feminina kläder. Det vore ju det skamligaste eftersom en man/pojke klär ner sig i status när han använder feminina kläder. Gärna får här också pojken vara djävul, medan flickan får vara ängel. The history repeats itself.

Så slutsatsen är att flickor/kvinnor får välja mellan att vara passiv och söt, eller vulgärt sexig. Madonna/hora-teorin i praktiken helt enkelt. Män/pojkar har lite större spelrum, eftersom de utöver den våldsamma rollen också kan välja att vara "goofy", lite gulligt humoristisk sådär. Och det är i humorfacket en man klädd som kvinna skulle hamna. Det är ju bara sååååå roooooligt med en man i klänning! Transkvinnor, det är något att skratta åt det. Conchita Wurst, hihohahihå. #idioter

Det är så trångt, så trångt i könsrollernas ihoplimmade lådor som fastnat i cement hård som flinta. Så tror vi att vi är fria i väst. Ha! Det är det som är det stora skämtet.

Själv tänkter jag krypa in i en brun sovsäck och vara bajskorv på Halloween.

//Tiderman

Inga kommentarer: