fredag 16 oktober 2015

Förstör inte våra svenska klassiker?


Det är mitten av oktober. Mer än 2 månader kvar till jul. Men redan nu börjas det. Protester från människor som är rädda att våra svenska traditioner ska försvinna. Många, många inlägg som det ovan delas på facebook. Huttrande av skräck och ilska sitter människor vid sina skärmar och är oroliga för att de inte ska få fira jul som "de alltid har gjort". Och detta är bara så okunnigt, historielöst och lite lätt retarderat. And here's why:

En sak som oroar många är att luciatåget ska försvinna. Det är nämligen så, att på många platser i landet plockas luciatåget bort från skolornas julfiraragendor. Detta eftersom valet av lucia har kommit att bli ett sammanhang där mobbning och utanförsskap har förekommit. Det har blivit en skönhetstävlig där den mest populära, normtiva och vackra tjejen har fått sätta på sig luciakronan som en tiara i Miss Universumtävlingen. För hur ofta har vi sett en överviktig lucia? Eller en mörkhyad? Eller en asiatisk? En lucia i rullstol? En lucia med Downs Syndrom? Eller en äldre lucia med grått hår? Eller en lucia som är transkvinna? That's right - you haven't. Så, anledningen till att luciatåget plockas bort är alltså inte att det har kommit hit några illasinnade invandrare som har med ont uppsåt förstört något, utan att skolorna vill motverka mobbning och utanförsskap. Dessutom, varför ska vi återskapa en stund då en kvinna brändes på bål i Syracusa på 300-talet?

En annan sak som dessa svenska traditionalister är rädda för, är att pepparkaksgubbarna ska förbjudas. Det är alltså oerhört viktigt att få sjunga om pepparkakeland. Att dessa gubbar plockas bort är att de kan uppfattas som rasistiska nidbilder. Fullt förståeligt. Sverige idag är ett mångkulturellt land (och det har det på många sätt alltid varit, invandring har alltid funnits och det har alltid påverkat vårt samhälle) och detta innebär att vi har svenska medborgare med mörk hy. Kanske är de adopterade, kanske har de flytt från krigets Somalia. Detta är också deras land. Därför ska vi inte hålla på och löjla oss med brungräddade gubbar med stora munnar. Det är nämligen så, att det aldrig kan vara den människan med makt som avgör om en människa utan makt känner sig slagen på. Maktobalansen innebär redan ett övertag för det vi kallar etniska svenskar, det så kallade "vita privilegiet". Vi behöver inte mobba vidare med fåniga ramsor. Därför är det bara att släppa taget om "Vi komma, vi komma". Det blir jul ändå. 

Sen var det det här med de bortplockade minuterna i "Kalle Ankas jul". Walt Disney var en ökänd antisemit, som mest verksam under 1930- och 40-talet då öppen rasism aldrig ifrågasattes. En kvarleva från detta är nidbilder av judar och afroamerikanska dockor i tecknade filmer. Varför är dessa symboler för dåtidens intolerans så viktiga för er att behålla? Och hur var det nu, blev det jul förra året trots att dessa minuter saknades? Var det någon som avled av följderna? Nej, trodde väl det. Men ändå måste det av ignoranta, pyttesmå människor tjatas om "att snart får vi väl inte fira jul i det här jävla PK-landet!" 

Det är nämligen så här, att våra traditioner alltid har utvecklats, tagits bort och bytts ut. Genom hela historien har det sett ut så. Firar vi exempelvis jul idag som de gjorde i Sverige i början av 1800-talet? Då man i många fall hade en julgädda på bordet istället för en griljerad skinka? Då hela familjen badade i en plåtbalja? Då man lade ut enris på golvet för att alla spöken skulle sticka sig under fötterna? Då man INTE hade en julgran? Då man åt hela huvudet på grisen? Nej, vi gör inte dessa saker idag. Det har försvunnit då samhällsutvecklingen gett oss förnuft att inte tro på spöken, en äcklig köttindustri som massproducerar julskinkor och duschar att duscha i var och en under fler dagar än två om året. 

Och Lucia firades under 1300-talet med att ge djuren extra foder eftersom en trodde att de annars kunde tala med varandra under lucianatten. En var också vaken hela natten för att vara på sin vakt då en var övertygad att det under denna natt kryllade av övernaturliga väsen i skogarna. Bland annat trodde en att Lussekärringen, ett kvinnligt demoniskt väsen, kom farandes över himlen med sina följeslagare. Detta tror vi inte på länge, därför förändrades traditionen. Och det gick bra för alla inblandade ändå.

Sen är det så att de flesta av våra traditioner och så kallade "klassiker" som vi tror är typiskt svenska är importerade. De typiska julkryddorna exempelvis - Kardemumma (Sri Lanka), saffran (Iran) och kanel (Egypten, Kina) är inte direkt något som går att odla i Sverige. Bara en sån sak. 

Slutsatsen här är alltså att våra traditioner alltid har bytts ut i samma takt som samhället har utvecklats. Det är fullt naturligt och helt ofarligt.

Men är det ändå så, att ni hemskt gärna vill fortsätta med rasistiska, idiotiska traditioner för att känna er ohotade i er fastkörda, kulturella identitet är det ingen som hindrar vad ni gör i era egna hem. Ordna Luciatåg där ni mobbar varandra, sätt på er en papperstrut på huvudet, sjung om pepparkakeland och smek skrevköttet till en sexig lucia, for all I care. Men i det offentliga rummet måste vi ta hänsyn till kunskapsutveckling, mänskliga rättigheter och vad som är lagligt. Nidbilder och rasistiska sånger kan uppfattas som hets mot folkgrupp, och det ska vi inte syssla med. Så var det bra med det.

//Tiderman
Inga kommentarer: