måndag 5 oktober 2015

Främlingsfientliga dumheter


Bilden ovan är ett inlägg som florerar just nu i sociala medier. Upphovsmännen till inlägget hetsar okunniga att visa mod genom att dela det. Helt oreflekterat naturligtvis. Jag tänkte bara att jag skulle berätta hur korkat detta är.

Sverige är ett land som mår relativt bra ekonomiskt. Vi har dock en hel del problem att lösa. Sverige har hemlösa, barnfattigdom, en trasig äldreomsorg, dåligt med resurser i psykvården samt en växande underklass som lever på existensminimum. Allt detta som räknas upp i inlägget är dock oftast finansierat genom skattesubventionering. Det är genom skattesedeln vi betalar för sjukvård, äldreomsorg och så vidare.

I vissa fall använder sig medborgare av privata alternativ. Eller semiprivata. Detta innebär att de själva har valt att betala lite extra för sin egen vård, samtidigt som de privata vårdföretagen cashar in stora summor och placerar pengarna i skattebefriade områden.

Det som har upprört de som delar detta inlägg, är förmodligen att Sverige samlade ihop 40 miljoner kronor till att motverka flyktingkrisen och sen har de fått för sig att detta ställs emot finansieringen av välfärden. Så är det alltså inte. Skattesubventionering är en helt annan sak än insamlingar från privata fickor. Det ena betalar vi automatiskt via skattesedeln, det andra bygger på medborgarnas "goda vilja". Sverige har, rätt skött, råd att både finansiera välfärd och skänka pengar till insamlingar. Det står alltså inte emot varandra. Vi behöver inte välja. Är ni med? Att vi samlar 40 miljoner för att hjälpa människor som flyr för sina liv är inte en anledning till att välfärden går på knäna.

Allt som oftast är det också så, att människor som delar liknande inlägg hatar att betala skatt. Det blir ett jävla gnäll när 30 spänn extra ska in på skattekontot varje månad. Men det är så vi finansierar välfärd, läkemedel och infrastruktur. Det är de där 30 extra kronorna som går till att hjälpa äldre att få mediciner och mat för dagen. Så det går som inte att gnälla på skatten i ena stunden, för att sedan grymta över försämrad sjukvård och ökad ekonomisk hjälp för människor på flykt. Förresten, hemlösa kan en också hjälpa privat via hemlos.se. Men det räknar jag med att ni gör, ni som delar detta inlägg. Eller?

Så - De främsta alternativen för att bota den raserade vården är (mycket grovt förenklat):
1. Ökad skatt (detta hejar naturligtvis jag på)
2. Bättre privata välfärdsföretag med högre kostnad per vårdtillfälle

Men nu ska vi också ha klart för oss, att skattesmiteriet inom EU kostar enormt mycket mer än vad det kostar att hjälpa flyktningar. 46 miljarder försvinner från Sverige till skatteparadis varje år (Källa: ETC). Det är ofta så, att vårdföretag (och andra privata alternativ inom välfärdssektorn) placerar vinster utanför Sveriges gränser för att slippa betala skatt. De vill alltså inte "ge tillbaka" cash som kan hjälpa Agda att få sina mediciner. De vill hellre behålla pengarna för sig själva helt enkelt. Oerhört mycket mer äcklande än höjd skatt, kan en tycka. Bli arga på detta istället för att slicka uppåt och sparka nedåt.


                                            Källa: Lisa Pelling, utredningschef Arena Idé

Så, mina vänner, ni som delar inlägget är inte modiga. Inte alls faktiskt. Det visar bara att ni inte har tänkt efter överhuvudtaget. Lite pinsamt kan jag tycka, att ni råkar hänga ut er själva som intellektuellt bankrutta.

//Tiderman

PS. Sen kan en alltid diskutera vad uttrycket "våra egna" egentligen betyder. Svenska medborgare? Etniska svenskar? För mig är "våra egna" alla människor. Detta eftersom jag lever med inställningen att alla är lika mycket värda. För mig är en syrisk flykting värd hjälp lika mycket som någon som är född i Sverige. Misstänker dock att det i detta inlägg betyder etniska svenskar.

Inga kommentarer: