fredag 16 juli 2010

Jämställdhet = valfrihet


Igår träffade jag en kvinna som sa att hon inte trodde på jämställdhet. Hon sa att hon trodde på att en kvinnas plats är vid spisen och att kvinnor har bättre hand om barn än män. Jag reagerade inte ens direkt. Så chockad blev jag. Jag frågade förstås också varför. Varför tror du inte på jämställdhet? Jag förstod snabbt varför. Hon hade missat en viktig del i vad jämställdhet faktiskt är och vad det innebär.

I jämställdhetsdebatten gällande kvinnors position i samhället missar man ibland en viktig aspekt. Valfriheten. Feminismen har på många sätt misslyckats här. Åtminstone flera falanger av den. Debatten har präglats av det faktum att kvinnor ska upp på männens nivå. Kvinnor ska få beträda de manliga sfärerna utan att ifrågasättas. Egentligen finns det en ton av att kvinnor MÅSTE in på männens territorium för att inte verka förtryckta. Mannen som norm är så stark att också kvinnor ska iscensätta maskulinitet för att bli accepterade högre upp på pyramiden.

Männen har förstås inget som helst intresse av att beträda kvinnlig mark. Det är ju bra konstigt med en manlig sjuksköterska eller en manlig förskolelärare va? Det är det förstås inte, men det är bra mycket ovanligare än yrken med kvinnlig framför numer. Kvinnliga läkare, poliser, brandmän och advokater finns det gott om. Och det är också synonymt med starka och fria kvinnor. Män som istället har ett typiskt kvinnligt yrke blir mesproppar. Inte riktiga män. Riktiga män jobbar ju med maskiner eller med yrken innehållande makt och med hög lön som följd. Eller hur?

För att könen ska bli jämställda ska det finnas en valfrihet. Frihet att välja yrke, roll i hemmet, föräldraroll och så vidare. Frihet att välja könsroll för BÅDE MÄN OCH KVINNOR. Det är jämställdhet. Inte att kvinnor ska ifrånsäga sig det som samhället säger är förtryck. Då skapar vi istället en ny norm istället för att bli fri från den som redan är. Väljer du att stå vid spisen och ta hand om barnen ska du få göra det. MEN. Detta förutsätter att det är just ditt fria val. Inte det val som normen och samhället satt ut för dig. Därför ska man alltid rannsaka sig själv och fråga; VARFÖR vill jag göra detta? VARFÖR tycker jag att detta känns rätt?

Kommer man då fram till att man gör saker bara för att det förväntas av en är det nog dags för reflektion och sedan göra valet utifrån DINA EGNA VÄRDERINGAR också. Vill du sedan stå kvar där du stod innan så ska du får göra det utan att bli dömd som en förtryckt stackare. Därför är valfrihet en viktig del i jämställdheten och i jakten på en fungerande demokrati där alla är lika mycket värda inför lagen och i samhällsklimatet, oavsett biologiskt kön.

2 kommentarer:

Marita sa...

jag har ju klurat en hel del på det här med könsrollerna sedan jag själv blev mamma.

och igår kväll innan jag somnade kom jag på en grej.

igår så körde jag och E rätt typiska fördelningar i hemmet. han tvättade bilen och jag vattnade femhundra miljarder blommor hos mammsen.

vi gjorde så för att det kändes enklast. han är inte så insatt i morsans blomprakt och jag vet hur det funkar.

så jag kom på en grej. och grejen var att ibland är det så jäkla enkelt att göra det man kan. och detta är så lätt att ta till när man är trött som man ofta är när man är småbarnsförälder.

då väljer man det "enkla" alternativet. emil får hugga ved och jag sköter blommorna. man gör det man kan för att det går fortast och för att man då snabbare får hamna i soffläge.

men det irriterar mig också. eller det som irriterar mig är att min pappa aldrig lärde mig hugga ved eller att E:s mamma inte lärde honom hur man ser till att växter överlever.

jag försvarar ingenting, jag tycker det är väldigt ofritt att hamna i såna här mönster, vi jobbar på det hela tiden båda två,

men jag tror jag förstår varför åtminstone vi gör som vi gör vissa dagar. man vill bara få det att flyta.

tjing!

Tiderman sa...

Det var ju det inlägget handlade om. Friheten att välja det som känns bäst och är bäst för dig.