onsdag 7 juli 2010

Burn motherfucker...BURN!


"Gudrun är galen!"
"F! beter sig osmakligt!"
"Pengarna skulle kunna användas till någonting bättre!"

Ja. Fördömande ord haglar mot F! och Gudrun Schyman efter grillskandalen i Almedalen där 100 000 eldades upp rakt framför ögonen på besökare och bevakande press. Kanske finns det ingenting så provocerande som att elda upp pengar. Alla tycker att pengarna kunde användas till välgörande ändamål eller någonting viktigare än att belysa löneskillnader. Jag ber er: lite större perspektiv, tack!

Det är lätt att koncentrera sig endast på de brinnande sedlarna, inte VARFÖR de brinner och vilka konsekvenser som följer. Det är inte lätt för människor att se det större perspektivet här. "Vad har brinnande pengar med feminism att göra?"

Det började med att Tomas Mazetti och Per Eriksson som arbetar på reklamkollektivet Studio Total skänkte 100 000 till F! för att stödja partiets arbete mot ojämlika löneförhållanden. Summan motsvarar löneskillnaden per minut mellan män och kvinnor i Sverige. Vad kan man göra för effektiv kampanj med 100 000 egentligen? Nej. Precis. Ingenting. För den lilla futtsumman kan man inte skapa effektiv PR som går ut över hela världen. F! beslutade tillsammans med Studio Total att elda upp pengarna, även om det från början fanns många tveksamheter kring handlingen. Det var alltså INTE partiets pengar. Minns det.

Vad har det då med ojämlikheten att göra? Jo. Summan är för det första symbolisk och hänvisar till lönegapet som konstrueras utifrån kön. Sedan är det som sagt motiv och konsekvens som gäller. BBC och fler andra stora nyhetsbevakare har rapporterat om Schymans pengabål. Det är PR. Stora delar av världen har uppmärksammat någonting som aldrig skulle ha kommit fram lika effektivt genom ett retoriskt tal, hur väl genomfört det än hade varit. Tack vare de brinnande hundralapparna kanske fler i världen har blivit smärtsamt medvetna om hur det ligger till. Om budskapet nått ut och upplyst fler människor om den vidriga skillnaden gällande löner, blir fickpengarna 100 000 jävligt liten i jämförande värde. Medvetenhet och reaktion är nämligen ovärderligt.

Klart det finns en tanke att 100 000 kunde ha närt fattiga eller utbildat u-ländernas kvinnor. Men effekten av bålet kanske kan få andra att ta tag i saker och ting världen över, vilket gör att effekten av denna provocerande propaganda i det långa loppet innebär mer resurser till jämställdhetsarbete. Hoppas jag i alla fall. Dessutom hade inte en gåva på 100 000 till välgörande ändamål förändrat samhällsstrukturen. Det hade bara varit som plåster på en tumör. Även om det hade lindrat för stunden hade ingen reaktion väckts på samma sätt som att sätta futt på stålarna. F! ÄR ETT POLITISKT PARTI OCH INTE EN VÄLGÖRENHETSORGANISATION. De jobbar istället för att skaka och och rasera patriarkala strukturer för att sedan bygga upp samhället igen och skapa en miljö där ingen blir diskriminerad på grund av sitt kön. De jobbar för framtiden och omskapande. De jobbar för förändring och reform.

Och nej. Det är INTE olagligt att elda pengar. Läs vidare i Svea Rikes lag kap 5 §5 i Lag (1988:1385) om Sveriges riksbank.

Gudrun Schyman en feminismens jedikrigare. Hennes lasersvärd kan slå tillbaka den mest vassa av kritiker. Ingen har någonsin satt sig på Gudrun mer än hon själv i hennes privatliv. Men det har ingenting att göra med hennes enorma gärning för kvinnor i dagens samhälle. Se bakom lågorna och öppna upp tankarna istället för att bli bländade av dess sken.

2 kommentarer:

KIA sa...

Och varför i hela friden är det ingen som grinar över Moderaternas kampanj på 9 mille!

Jävla skit människor!

Jen von T sa...

Jag vet. Folk verkar vara aningens onyanserade och korkade.

Dessutom tror jag inte att de förstår någonting om anledningarna bakom brasan. Folk vill gärna inte tänka efter. Reagera med känslorna först!