tisdag 27 juli 2010

Dalkurd - mer än bara sport

Sport är oerhört elitistiskt ibland. Ett lag fullt av hungriga vargar som vill jaga boll. Göra mål. Fixa snygga pass. Kroppskontakt. Det kan inge status i kompisgänget. Hur kul är det då för de som får sitta på bänken? Rultiga gossar och flickor får som inte vara med på samma sätt. Det är inte bra för laget. I sportvärlden, speciellt lagsporter, behandlas människor som antingen en tillgång för laget eller en belastning. Därför behöver vi sportklubbar som satsar på mer än bara sport.

Dalkurd FF har sedan starten 2004 satsat helhjärtat på att ta laget upp i tabellerna. Det har också gått bra och 2008 blev Dalkurd framröstat till Sveriges bästa lag i Allsvenskan och div 3. Det är dock inte detta som gör Dalkurd till någonting extraordinärt. De har också satsat på människorna, inte bara på resultaten. De startade faktiskt som ett projekt för att stödja och sysselsätta ungdomar. Ordförande Ramazan Kizil har satsat på integration och omhändertagande för de ungdomar som inte passar in i andra lag och i samhället i övrigt. Det är en enorm gärning.

Dalkurd FF har uppmärksammats av kurdiska organisationer världen över och har också mottagit "Årets kurd" 2008 av KRG. För ungdomar, barn och vuxna som tillhör ett förtryckt och jagat folkslag är detta oerhört viktigt. Att få tillhöra och bli accepterad och uppmuntrad för sin egen skull är viktigare än att få göra mål eller att vara en krigande anfallare för Brage. Ingen annan förening i Dalarna och Borlänge arbetar så hårt för människorna bakom laget. IK Brage kan ta sig i arslet när det kommer till sådant. Många av dem som blivit storstjärnor i Dalkurd har tidigare ratats av Brage tack vare...vadå? Jagade de inte bollen tillräckligt fort kanske?

Därför är det inget annat än en skandal att kommunledningen i Borlänge inte ger Dalkurd tillräckligt med stöd. Pengarna går till stoltheten Brage. Dalkurd, med sin stora samhälleliga gärning, blir översprungna av ett lag som lättare kan göra Borlänge stolt. Eller? Jo. Det tror de på. Politikerna med sitt jävla skenheliga integrationsarbete. De vill ju så klart hjälpa nysvenskar in i samhället. Så säger de så fint i sin plakatdemostration inför valet. Vet ni va, jag skäms för Borlängeledningen. Deras handlande kan inte ses som annat än rasistiskt.

Jag hoppas verkligen att allt förändras för Dalkurd. Att de får stöd som motsvarar deras välgärning. Det den föreningen gör i ett längre perspektiv är inte vanligt för fotbollsföreningar. Allt mitt stöd till Dalarnas kurder och till integrationsarbete generellt. Allt mitt stöd till de som hamnat utanför som behöver hjälp in igen. Allt mitt stöd till de eldsjälar som arbetar med detta i många ideella timmar. Allt mitt stöd till Dalkurd FF.

Inga kommentarer: