onsdag 3 mars 2010

Kulturell globalisering krossar mångfalden

Runt tiden då åttiotal blev nittiotal släppte man in kommersiella kanaler på den svenska TV-marknaden. Det sades att det skulle skapa mer kulturell mångfald och att tittarna skulle få mer att välja på i tablåerna. Ungefär 20 år senare står vi här med facit i hand. Hur blev det? Erbjuder man mångfald i de reklamfinansierade kanalerna? Det är mycket enkelt att kategorisera utbudet. Amerikanska dramaserier toppar listan tätt uppföljd av Amerikanska komediserier och Amerikanska kriminalserier. Har man "tur" kan man någonstans hitta en svensk realityserie med sådant viktigt innehåll som förätna människor eller andra genomtänkta individer som spenderar mer än lönen för att kunna upprätthålla de materialistiska värdena i livet. Ibland visas det också mys-TV där folk skall hitta kärleken genom tvång eller dansa med kändisar. Det spelar inte så stor roll vilken dag i veckan det handlar om. Utbudet förändras inte mer än att det på helgen kanske kan visas en långfilm också. Helst Amerikansk. Det har blivit så att globaliseringen även har påverkat vår kultur. Allt eftersom världen krymper genom sammanslutningar som skapar världsordning genom bisarra härskartekniker som implicit även gäller kulturyttringar. Inte är det konstigt att Sverige apar efter USA i just sådana yttringar när vår regering helst av allt vill hålla sig väl med storebror. Fredrik Reinfeldt uttryckte till och med att "Bush är jovialisk" vilket är rent och skärt fjäsk. Vad han tycker om den nuvarande presidenten vet jag inte men sällan skulle han kritisera Paradiset. Det gynnar USA ekonomiskt att både i smyg och genom krig applicera deras egna kultur på andra eftersom en gemensam ideologi, en gemensam religion och ett gemensamt kulturellt klimat underlättar för den fria internationella marknaden. Konsumenter blir producenter. I denna cirkelformade figur blir det förhållandevis enkelt att se vilket som är av marknadsvärde rent kulturellt. Det som är inne. Det som är normbärande. Det som får folk må bra i sin lilla bubbla. Den fria kommersiella marknaden har totalkrossat mångfalden och skapat en fördummningskultur där vi retar upp oss på saker som "Bonden Stefan valde fel tjej ju! Han skulle ju ha valt den andra. Åh vad dum han är. Dumma, dumma Stefan!" Eller "Fy vilken ful klänning whateverhernameis hade i melodifestivalen! Asså, hur kunde hon visa sig i TV med den?"
Jag förespråkar inte att människor måste ägna sig åt samhällskritik och intellektuella aktiviteter dygnet runt. Vem orkar det? Jag önskar bara att vi någongång kunde kräva mer av det kommersiella utbudet som idag behandlar oss som imbeciller. Kanske behöver vi någongång titta upp från Tacotallriken och Let´s Dance för att se oss själva som tänkande varelser i ett samhälle som är ett gemensamt projekt av dess invånare. Inte av de kommersiella krafterna.

2 kommentarer:

Marita sa...

Jadu. Huvudet på spiken.

Denna globaliseringsmarsch gick inte riktigt så bra. Och vad hade folk väntat sig? Att vi på fredagkvällar skulle få se en häftig dokumentär från Uganda? Afghanistan? Och får vi se en sån är den i alla fall producerad av någon västerlänning.

Men okej, självklart finns det västerländska producenter med huvudet på skaft som gör riktigt, riktigt bra TV där man försöker skapa förståelse och diskussion kring hur vi människor ska närma oss varandra etc,absolut, men att tro att världen skulle bli mer globaliserad för att vi skulle införa kommersiella/internationella kanaler är ju liksom lite småfånigt då de flesta är amerikanskproducerade.

Och nää. Jag orkar heller inte ägna mig åt samhällskritiska och intellektuella aktiviteter dygnet runt, aldrig. Men man skulle ju kunna önska lite mer reflektion, lite mer eget tänkande.

Jag och E hade en diskussion i morse om "fördomsfria" människor. Och vi kom nog fram till att det inte finns några såna, men man skulle ju åtminstone kunna önska lite mer reflektion, om folk bara kunde tänka efter typ 1 gång i kvartalet skulle det bli skillnad.

För jag tror mycket att det är icke-tänkandet som är problemet. Man bara tittar och sväljer. Orkar inte bry sig. För att det är enkelt. Jag gör också så emellanåt. Men om fler började göra medvetna val, ja, bara tänkte till nångång sådär ibland så tror jag det skulle se annorlunda ut. Kanske...

Sen ett tips: slopa TV:n. Det har vi gjort. Hur skönt som helst. Har iofs TV, men ingen box. Tittar bara på sånt vi vill. Sånt vi köper själva. Och det finns så mycket bra skit om man orkar engagera sig och leta lita.

Rekommenderar för tillfället Cracker, den brittiska versionen. Tiptop.

katjing!

Anonym sa...

Dead on!