onsdag 10 mars 2010

Internationella särbehandlingsdagen

På den Internationella Kvinnodagen demostrerade kvinnor världen över. De demostrerade mot kvinnovåld, utanförskap, könsdiskriminering och för lika lön för lika arbete. På vissa platser i Sverige anordnades det föreläsningar och seminarier där jämställdhetsfrågan berördes. Denna dag skulle det satsas på kvinnor minsann. Därför kunde man till och med satsa lite på modevisningar och makramé bara för att förstärka det som kvinnor sysslar med (?). För kvinnor behöver en dag om året där vi får veta att det kämpas internationellt för att utrota könsdiskriminering. Vi behöver en dag där vi kan visa upp oss och våra fina makramésnören i tidningen. Vi vill ha en dag där vi kan ägna oss åt mode och andra kvinnosaker. En dag som kanske avslutas med tjejkväll där vi super oss fulla på rödvin och gratulerar oss själva för att "kvinnor kan!" Vi vill ha EN dag då det är jämställt mellan könen. EN dag då vi kan få blommor av eventuella livspartners eller av vänner. EN dag för att bli klappade medhårs. EN dag då den patriarkala samhällsordningen vår vila.

Detta är rent ut sagt förjävligt. Varför ska vi ha en speciell dag där kvinnor och kvinnorörelser äntligen uppmärksammas? Kvinnodagen och kanelbullens dag är ungefär lika fåniga tillägg i våra kalendrar. Detta innebär INTE att jag anser att det arbete som görs under denna dag är fånigt. Tvärtom. Men! Det ska ALLTID uppmärksammas då det bedrivs kamp för likvärdiga förhållanden mellan könen. Det ska ALLTID ges seminarier och konferenser där jämställdhetsfrågorna tas upp. Det ska också ALLTID demostreras mot ordningar som innebär negativ behandling bara därför att du är just kvinna. Det ska inte vara en speciell dag där kvinnor skall kunna säga ifrån och ta fighten mot den maskulina makthierarkin. Alla dagar är allas dagar. Särbehandling tack vare kön är fruktansvärt, så också med en speciell kvinnodag. "Varsågod. Nu får ni en dag. Är ni nöjda nu så vi kan styra samhället ifred?"

Jag inser att det en sådan här dag finns mer möjligheter och plats för kvinnor att säga ifrån i länder där kvinnan inte har samma utrymme som i Sverige. Det är det som är felet. Det ska inte ske sådana här saker bara en dag om året. Låt oss byta ut Internationella Kvinnodagen till Internationella dagen för jämställdhetsarbete istället. Detta ska inte innebära att det endast skall satsas på sådant arbete just denna dag utan här skall man istället se över året som gått och det arbete som utförts sedan dagen firades sist. Vi skall alltid upphöja jämställdheten mellan kvinnor och män. Inte bara en speciell dag.

1 kommentar:

Marita sa...

Bra att någon vrider och vänder lite på denna dag. Förvisso tycker jag det är bra att dagen finns, men en omdöpning vore inte så dumt.

Har också lite svårt för namnet även om jag tycker dagen är vettig.