fredag 5 mars 2010

Carl XVI Gustavo - Bye Bye´o

Maria Abrahamsson (M) var den enda borgerliga riksdagskandidaten i gårdagens "Debatt" på SVT som berörde kungafjäsket i svensk media. Hennes ensamma position som blåsmurf kan förvisso kritiseras eftersom det ger en något onyanserad bild av debatten, men hur som helst så uttalade hon sig om att svenska folket tycker att det är en fest med Kungahuset.
Tycker svenska folket verkligen det? Vill vi betala för ett bröllop vi inte är inbjudna till där folk vi inte känner skall gifta sig? Vill vi betala Prinsessornas räkningar på "White Room"? Ska det dras in pengar från Svenska Kyrkans arbete i utlandet för att rusta upp Storkyrkan så den duger åt känsliga Kungaögon och instabila nasala skiljeväggar?

Det tjatas ständigt om Kunghusets viktiga roll i PR-arbetet för Sverige. Kungen kan göra reklam för volvobilar han. Madeleine kan ibland visa upp sig i diverse viktiga sammanhang för att sätta Sverige på kartan, till exempel visa upp sig i St. Tropez på lyxyachten som svenskarna betalat för. Viktoria kan till och med åka världen runt för att närvara vid någon form av räddningsarbete. Missförstå mig inte. Det är klart att deras arbete är viktigt i många fall men det finns många personer som genomför precis samma arbete om inte mer, utan att uppmärksammas eller överbetalas. Exempel på detta kan vara "Läkare utan Gränser", "Unicef" och varför inte "The Hives"? "Totala kostnaden i den svenska statsbudgeten är för Kungliga hov- och slottsstaten är ett ramanslag på 109 530 KKr. (2008) Varav ca 50 miljoner då går till Hovstaterna som så kallat apanage, resterande del ca 60 miljoner går till slottsstaten." säger fakta. Vissa hävdar att apanaget är för lågt för att Kungahuset skall kunna vara riktigt representativ när det gäller arbete vid exempelvis katastrofhändelser. Är då Kungahusets arbete tillräckligt för att förtjäna så hög offentlig lön? I´m thinking...NO. Även om denna jättekoncern drar in rejält med resurser som pumpas tillbaka in i statskassan så är det bara trams med denna offentliga tjänst som kungahuset utgör. Hur representativt är Kungahuset utanför Sverige? Finns det kanske till och med personer och företag som är mer representativa för Sverige än ers Kungliga Högheter? Skulle VOLVO sälja mindre bilar utan Kungen på huven? Kungahuset AB känns som en lösning. Kungahuset är en av få institutioner som jag anser skall privatiseras om det ens skall forsätta att existera. De klarar sig nog i decennier på alla rikedomar som Drottningholm innehåller.

Inte ska vi ha monarki som statsskick år 2010 där man ärver titeln som statschef istället för att den röstas fram av folket. Det är rent odemokratiskt även om Kungen själv inte har någon verklig makt. Sverige är en av de äldsta monarkierna i världen och har haft en konung sedan förhistorisk tid. Kanske är det dags att ändra på det nu. Eller åtminstone genomföra ännu en folkomröstning i frågan. Monarki är pinsamt även om jag inte har någonting emot Kungen personligen. Han verkar ha en rätt så skön och avslappnad inställning till uppgiften. Kanske skulle han bara bli lycklig av en tronbefrielse.

1 kommentar:

Anonym sa...

Och är Kungahuset verkligen representativt för Sverige när det står för ett ståndssamhälle vi lämnade för längesedan med bönder, borgare, adel under en KUNG???!!! Han kan ju inte vara en symbol för Sverige om han inte ens står för folket, för svenskarna utan för lyx, flärd och överklass!
Dessutom är VOLVO kinesiskt nu...