fredag 19 augusti 2011

Victorias graviditet är inte hennes


Först och främst: Grattis ni två helt vanliga människor till graviditeten. Jag hoppas innerligt att det är ert val och att ni själva kommer styra detta så gott det går.

Hela jävla mediahavet stormar med monarkins vindar just nu. Victoria är gravid. Hon strålar tydligen av lycka och pressen gottar sig i bilder på hennes leende framför Daniels skygga karaktär. Nu äntligen har det avlats på stoet.

För det är det hon är. Ett avelssto. Victoria hade knappast något val. Det var bara att gifta sig och skaffa barn. Något annat var otänkbart. Hennes bröllop var inte mer hennes än hela svenska folkets. Likaså är det med hennes graviditet. Det pratas om att detta ska göra monarkin mer populär. Som om det vore någon jävla modefluga. Just nu är monarkin inne bara för att Victoria befinner sig i kvinnans mest autonoma tillstånd.

Kvällstidningarna publicerar motbjudande bilder på hur Victorias och Daniels barn kan komma att se ut. Fantombilder på en bebis får massor av gillande kommentarer från "det svenska folket" som enligt Aftonbladet öser gratulationer till kronprinsessparet. Viktiga människor måste skicka offentliga gratulationer. "Se och Hör" har paradnummer till det lilla adliga embryot.

Det är verkligen motbjudande hur Victorias kropp blir tagen från henne. Det är inte hennes graviditet, det är allas. Den ska kommenteras av allt och alla. Expertpaneler ska sitta i TV4´s mysmorgon och diskutera hur detta "förändrar Sverige."

Jag tycker att det är perverst hur man värdesätter ett embryo på det här sättet. Därför behandlas Victorias graviditet som ett PR-trick för monarkin istället för vad det egentligen är: två människors lycka i att bli föräldrar. Jag tycker verkligen synd om Victoria och Daniel i allt detta. De kommer att jagas besinningslöst genom detta. Skvallerpressen kommer slåss för den första bilden på barnet och det kommer vara söndertuggat av media innan det ens är fött.

Lika synd är det om den kommande monarken. Barnet kommer att födas rätt in i ofrihet. Så länge man ärver titeln som statschef finns det inget annat karriärsval för det här barnet. Precis som det var för Victoria när hon föddes. Det är verkligen bedrövligt att detta barn inte kommer få bestämma över sitt eget liv. Det kommer inte få skapa sina egna vägar eller välja sina egna intressen.

"Mamma, jag vill helst av allt spela gitarr i ett rockband!"
"Nej, du har mediaträning i eftermiddag sen ska vi på middag hos von Babianarsel och fira demokratins förfall."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Episkt skrivet

Laks sa...

Helt sant. Bra skrivet, jag håller med helt och hållet! Det är sjukt att man kan födas till ett jobb, det borde vara förbjudet. Även om man kan välja att abdikera så kommer personen livet ut vara känd mot sin vilja...