tisdag 9 augusti 2011

Svälten kan inte endast skyllas på torkan



Vi är många som just nu skänker pengar för att rädda människoliven på Afrikas horn. Mängder av barn dör varje dag av svält. Andra barn förlorar sina föräldrar i AIDS eller någon annan sjukdom som trasar sönder familjer. Många skyller på torkan. Det har varit extrem torka länge i Somalia nu. Men är det inte lite väl enkelt att skylla orättvisorna på naturkrafterna när Somalias folk inte hade människovärde ens innan torkan bröt ut?

Det är lätt att förstå att Somalia är ett trasigt land bara man tar till sig lite av det som skett innan 2011.

Somalia är ett land där maktvakuum råder. Det är ett land som blivit plundrat och utnyttjat genom historien. Under 1800-talet uppmärksammades området, som nu kallas Somalia, för sina naturresurser av Storbritannien som självklart bestämde sig för att ockupera landet. Från och med 1880 var de norra delarna av Afrikas horn ett brittiskt protektorat som kallades Brittiska Somaliland. Italien gjorde anspråk på de södra regionerna och kallade de passande nog för Italienska Somaliland. Senare satsade Mussolinis trupper på att kolonialisera både Etiopien och Somaliland. Under andra världskriget ockuperade istället Britterna hela Somaliland, även de italienska delarna.

Inte förrän 1960 stod Somalia "fritt" från Storbritannien och Italien. Inre strider stod förstås på tur när britternas och italienarnas makt drogs tillbaka. Presidenter byttes ut och under inflytande av Sovjetunionen var landet styrt av ett högsta revolutionsråd fram till slutet av 70-talet. Ingen demokrati, ingen frihet. Fattigdomen var påtaglig och folk dog som flugor utanför de välbärgade områdena där makten göddes av ojämlikhet.

Efter störtandet av revolutionärerna går Somalia in i ett nytt maktvakuum. Flertalet klaner gör anspråk på att få självständiga republiker inom Somalias gränser. 1992 landstiger amerikanska flottan för att skapa ordning i landet. Det blev förstås ingen ordning utan snarare en upptrappad konflikt som ledde till att hundratals somalier miste livet. Man räknar med att ca. 20 amerikaner avled i striderna. Efter detta drog sig USA tillbaka. FN lämnade kvar trupper för att stabilisera läget, men de lämnade också Somalia efter blodiga dåd.

Det har gjorts många försök att etablera en stark maktfaktor i Somalia under modern tid. De islamistiska grupperna lyckades bäst och 2006 inrättades sharialagar i landet. Shariadomstolarna skapade en egen milis. Denna kontrollerade landet med järnhand men även denna störtades. En ny milis skapades. Även denna styrd av shariadomstolarna. Styrkor som ville ha en annan regeringsform utmanade milisen 2006 med stöd av Etiopien som i sin tur stöddes av USA. Detta skapade nya konflikter eftersom FN´s enda arabiska medlemsland Quatar ville att utrikes styrkor skulle lämna Somalia. Afrikanska Unionen och Arabförbundet stödde denna vilja, varpå USA delade ut en flygattack på de islamistiska grupperna i Somalia år 2007. De försvagades men finns fortfarande kvar i Somalia för att göra anspråk på makt. Läget idag är oerhört instabilt och landet är inte centrerat kring ett demokratiskt regeringsväsen. Det råder kaos. Brottsligheten är enorm och likaså dödligheten band de fattiga.

Freedom House rankar Somalia som ett av världens minst fria länder.

Somalia är ett av de länder i världen där det ofta förekommer piratattacker till följd av extrem fattigdom och ett bristande rättsväsen.

Somalias utlandsskuld är 2 750 443 000 US Dollar.

73,5 % av befolkningen räknas in under levnadsstandarden: Fattigdom.

69,90 % av barnen är i arbete.

9 % har tillgång till rent vatten på landsbygden.

Det är jävligt enkelt att se varför Somalias fattiga befolkning dör av svält och sjukdom. De gör de ständigt, men just nu har det eskalerat till följd av torkan. De har tack vare sin levnadsstandard ingen chans att klara sig från sådana påfrestningar. Det är också då vi märker det eftersom vi får bilder kastade i ansiktet på oss i Aftonbladet. Men som sagt: detta händer hela tiden i det här landet. Tack vare en historia och en nutid av plundring, krig, utnyttjande, brott mot mänskliga rättigheter och maktobalans har inte de fattiga en chans att värja sig mot torka och uteblivna skördar.

Ska vi hjälpa Somalia i längden räcker det inte bara med att skänka pengar i en sådan vidrig kris som pågår just nu. Vi måste ständigt ifrågasätta det system som gör att fattiga människor stannar i fattigdom. Vi måste ALLTID stödja de som behöver hjälp.

När man känner till Somalias historia förstår man att det inte är konstigt att den fattiga befolkningen dör. Däremot tycker man att det är konstigt att inte mer görs HELA TIDEN. De som verkligen kan göra stordåd gör ingenting. Det ska vi ha klart för oss. Noppe von Babianarsel kommer inte skänka stora summor pengar trots att han sitter på en förmögenhet som skulle rädda livet på många barn. De som sitter på makt kommer inte heller lämna ifrån sig den för att jämnt fördela makt och kapital. Så länge människor är berusade av makt och besudlade av korruption lär vi fortsätta se sådant lidande som vi idag ser i Somalia. (Och på många andra platser i världen.)

Det är verkligen förjävligt att fattiga människors liv inte är värt ett skit i jämförelse med makt och pengar.

Profit over people.

VIDRIGT.



Inga kommentarer: