onsdag 25 maj 2011

Fotbollshuliganism


Så har det hänt igen. En målvakt får hörseln skadad efter att ha fått en smällare i huvudet. En ung man rusar sedan in på planen för att ge sig på samma målvakt fysiskt. Han säger själv att han var förbannad. Detta var han tvungen att få utlopp för genom våld. Han tycker att det var en bra idé att springa in på planen och spela tuff inför polarna. Det som ligger bakom detta är är inte bara för slappa regler och sömndruckna politiska åtgärder. Det som ligger bakom är alkohol och hegemonisk maskulinitet.

Simon Bank på Aftonbladet tror att han har gjort en skarpsynt analys av detta. Han tror att man kan stävja sådant med hjälp av hårdare regler. Han skriver att fotbollshuliganerna gör sådant för att de kan. Det är nog att grovt förenkla problematiken som ligger bakom denna våldsyttring.

Kanske är reglerna för slappa och straffen pinsamt veka, men detta har att göra med ett djupt rotat samhällsproblem som kommer ut normer för maskulinitet i vilka våld och aggressivitet ingår. Genom att i det offentliga rummet utöva våld, kan fotbollshuliganerna hylla maskuliniteten i ett kraftfullt forum. Sen är det en förstås en sak till som spelar in: alkohol.

Det kan man ge sig fan på att det ska supas så det står härliga till när man firar under en fotbollsfest. Armen i vinkeln pojkar, för nu jävlar är det derby! En alkoholstinn, osäker man som vill spänna musklerna genom att visa på att han är slav under en marginaliserande könsnorm har inga problem med att utöva våld för att kanalisera ilska och frustration.

Att endast skärpa straffen för sådana här handlingar, vore som att försöka plåstra om en person som har inre blödningar. Man måste gräva mycket djupare än så för att komma åt komplexiteten i den här problematiken. Det spelar ingen roll hur mycket man straffar de som brutit mot lagen om man inte kan komma åt anledningen till VARFÖR de ens VILL bryta mot lagen. Att man har långa fängelsestraff för diverse brott, har knappast fått kriminaliteten att minska. Kriminalitet är ett symptom på en allvarlig samhällssjukdom. Man måste jobba förebyggande och lågsiktigt för att råda bot på den. Det gör man inte nu.

Jag tycker innerligt synd om de som verkligen älskar fotboll. De som vill stå på läktaren för att hylla sitt favoritlag UTAN att bruka våld och supa ner sig som losers, får sitt stora intresse berövat av gorillorna som får för sig att det är tufft att slåss och häva i sig bärs.

När ska det komma till kraftansträngningar som avbryter den maskulina diskurs som präglar fotbollshuliganismen? Fram för Machofabriken och andra projekt. Ge dem stöd och hjälp att utföra sitt viktiga arbete. Hjälp dem hjälpa 18-åriga pojkar som blivit ilurade att de får större kuk av våld.

Få apropen att tystna. Nu.

Inga kommentarer: