tisdag 17 augusti 2010

Rape me"Den muslimske mannen är ett hot mot våra svenska kvinnor", säger SD. "Kulturkrocken gör att våldtäkterna ökar." Faktum är att våld har ökat mot kvinnor. Våldtäkterna har ökat med 25 % i Sverige i år, jämfört med 2009. Detta skyller SD på islam. Jag väljer att hålla mig mer till sanningen. Jag skyller det på MTV. Elle. Vogue. Top Model. So You Think You Can Dance. Oprah. Tyra Show. Jag skyller det på media och dess objektivifiering av kvinnors kroppar. Det första domaren Nigel säger till en kvinnlig sökande han gillar i SYTYCD är: "Du är snygg." Efter en stund säger han: "Du kan dansa." Men det är som inte lika viktigt.

Jag vågar säga att det nästan inte finns några fula kvinnor på MTV. Det finns heller inga feta kvinnor. Bara om det skall sjungas om hur synd det är om dem eller att de minsann duger ändå. Fast det tycker de inte som sjunger om det egentligen. TLC gjorde låten "Scrubs" för en massa år sedan. De sjöng att män minsann inte skulle få bestämma över kvinnors kroppar och tutta i dem att de inte duger om de inte ser ut som Scarlett Johansson. Själva såg de ut som exakta kopior av skönhetsnormen som genomsyrar branschen. De iscensatte själva det som de protesterade mot. Paradoxalt och jättekonstigt.

Beyoncé är en stor förebild för många kvinnor. Unga kvinnor. B. Sasha Fierce. Give me a break! Kvinnan, vars röv har gjort en egen karriär, är kanske objektivifieringen av kvinnokroppen personifierad. Arslet är mer omskrivet än hennes musikalitet. Hur ofta har ni sett en artikel om Beyoncés låtskrivartalang? Eller hennes ganska välljudande röst? (Om hon bara kunde skuta gapskrika alla låtar rakt igenom) Nej. Jag tänkte väl det. Aldrig. Dessutom är hon ägodel till en storhet inom den kanske mest kvinnofientliga genren ever - Hip Hop. Musikvideor där kvinnor går i koppel och ålar runt insmorda i olja medans män, ofta fula och feta, tafsar och känner sig jävligt P.I.M.P. Patetiskt. Pubertalt. Tragiskt.

Detta är en anledning till att våldtäkter ökar. Att kvinnokroppen hängs ut som ett nöjesfält för män att ta del av. Köp ett åkband och titta på MTV en timme. Japp. Roligare än Disney World. Respektera för all del inte kvinnligt kött och blod.

Först tycker jag synd om Beyoncé. Att ingen uppmärksammar hennes talang. För det har hon. Sannerligen. Men sedan blir jag rasande på henne att hon inte använder sitt kändisskap till någonting. Använd det till att säga ifrån istället för att tårögt raljera "If I were a boy..."

För så länge kvinnor fortsätter att själva behandla sina kroppar som skit och slänga ut dem till allmän beskådning, är det inte konstigt att världen ser på den på samma sätt. Vi ska leva upp till ett ideal som inte finns. En retucherad och opererad stereotyp. Vi hatar våra kroppar för att de är verkliga. Patriarkatet styr oss förstås. Så det är lätt att bara skylla på det. Men hur ska vi kunna förändra det om vi bara pumpas utav jämställdhetsapati från ungdomens kvinnliga förebilder? Det är bara att flyta med som en strömformad fisk. Join the ride, it´s grrrrreat in the soft porn industry...'cause my body's too bootylicious for ya babe! Kom och ta mig!

Stäng ner MTV. Fifan. Och låt 50 Cent gå i skolan.

OCH NEJ. MISSUPPFATTAR NI MIG OCH TROR ATT JAG TYCKER ATT KVINNOR FÅR SKYLLA SIG SJÄLVA OM DE ÄR UTMANANDE KLÄDDA, TAR NI FATALT FEL. ÄVEN OM KVINNOR GICK KLÄDDA NAKNA, SKA DET INTE INNEBÄRA ATT MÄN FÅR TA FÖR SIG HUR SOM HELST UTAN MEDGIVANDE. DET ÄR ALDRIG OKEJ MED VÅLDTÄKT OCH DET SKA MOTARBETAS PÅ ALLA SÄTT. FÖR ATT GÖRA DET SKA VI SE PÅ VARFÖR VÅLDTÄKTERNA ÖKAR. DETTA ÄR ALLTSÅ BARA EN REFLEKTION VAD ÖKNINGEN AV VÅLDTÄKTER KAN BERO PÅ. JAG TYCKER HELLER INTE ATT DET ÄR BEYONCÉS EGNA ANSVAR ATT VÅLDTÄKTERNA ÖKAR. JAG ANVÄNDER BARA HENNE SOM EN PRODUKT AV SAMHÄLLSKLIMATET SOM RÅDER. JAG TYCKER ALLTSÅ INTE ATT BEYONCÉ ELLER NÅGON ANNAN KVINNA FÖRTJÄNAR ATT BLI VÅLDTAGNA FÖR ATT DE JOBBAR MED PORR. INTE HELLER MÄN SKA BLI VÅLDTAGNA. INGEN SKA HELT ENKELT BLI VÅLDTAGEN. OKEJ?

Inga kommentarer: