tisdag 24 augusti 2010

Bilda er!


August Palm var en av de första som försökte göra arbetarna medvetna om hur de kan förändra deras villkor, både på arbetsplatsen och i privatlivet. Det var en av grundstenarna till skapandet av arbetarrörelsen. Arbetarna skulle bildas och ta del av kunskaper som kunde förbättra deras positioner i förhållande till kapitalägarna. Detta var 1881. Över 100 år sedan. Men kan vi ändå lära av detta idag?

Ja. Självklart. Klasser är förstås inte vad de var då. Det är inte alltid ett ekonomiskt kapital som skiljer dem åt. En industriarbetare tjänar många gånger bra mycket mer än en lärare. Tack vare att lönerna har gått upp i jämförelse med "typiska medelklassyrken", dog också kämparandan för kulturell och rättighetsmässig jämlikhet.

De som kontrollerar kapitalet och lever på ojämlikheten har fortfarande makten över liv. En arbetare kommer aldrig att ens ha hälften så högt ekonomiskt kapital som individer tillhörande det övre samhällskiktet. Vad har man då för chanser som undersköterska, industriarbetare, snickare eller städare?

ÖKA PÅ BILDNINGSKAPITALET. DET ÄR DEN STÖRSTA CHANSEN NI HAR ATT TA KONTROLLEN!

Många arbetare röstade nämligen på Alliansen senast. De blev ilurade att det gynnar dem. De skulle ju få så himla mycket mer i plånboken. Detta var förstås viktigt, för det enda som existerar är andelen ekonomiskt kapital. Det är så vi hävdar oss. Det är så vi tar upp kampen. Nej. Nej. Nej. För varje krona en arbetare drar in extra i månaden, tjänar kapitalägarna säkert mer än tiodubbelt så mycket. Tänk hur det hade sett ut om arbetarna inte glömde bort hur mycket de är värda som människor. Om de visste hur en nyliberal politik egentligen påverkar dem?

Se därför till att hela tiden öka på bildningskapitalet. Det behöver man verkligen inte varken högskola eller universitet till. Då handlar det om utbildning. Bildning handlar om någonting helt annat. Om medvetenhet. Om reflektion. Om eftertanke. Om reaktion. Om ifrågasättande utifrån fakta. Om kulturell medvetenhet. Om förståelse för samhället. Bildning handlar om kunskap som är ovärdelig i det verkliga livet. Kunskap som hjälper dig. Kunskap som tar dig framåt. Kunskap som lär dig dina rättigheter och ditt värde. Kunskap som utmanar de med högra ekonomiskt kapital. Med ett högt bildningskapital kan man utmana de med högt ekonomiskt kapital. Du kan gå in i en diskussion och äga den. Det spelar ingen roll hur hög lön man har när man ska diskutera och debattera. Det är den med mest kunskaper som segrar.

Därför är jag militant emot flera timmars soffsitteri framför 2 and a Half Men eller Allsång på Skansen. Jag inser att folk vill bli underhållna av sådant trams. Jag accepterar det. Men jag kan bara inte acceptera att det aldrig någonsin finns en vilja att läsa böcker. Upplys er!

Jag är också militant motståndare till en gymnasieskola där de praktiska utbildningarna inte ska läsa någon teori av vikt. Så klart att de vill ha det så. Då blir Lelle på sågen lättare att kontrollera. Upplys er!

Tramskulturen får folk att vaggas in i en falsk trygghet. Det gör människor till flockdjur. Till en massa vars möjligheter till att påverka livet minskar för varje dag. Egentligen är det inte fredagsmysarnas fel. Let´s Dance och sådana kulturuttryck har gjort att människor som känner sig kontrollerade inte tar upp kampen. De tror att de inte kan påverka. Klasskomplexet blir rejält. Att känna sig mindre värd. Att känna sig fattig på både pengar och värdighet.

Bildning kan vara botemedlet på klasskomplexet. Bildning är chansen till inflytande. Högre lön ger absolut inte kontroll och chans till förändring. Det gör kunskap..

Tro aldrig att ni är för dumma för att inte kunna gör något. Det är inte sant. Det tror ni bara för att hjärnorna förvandlas av all skit som pumpas ut i media varje dag. Stäng av skiten och kom igång istället. Hitta orken och modet. Kan ni påverka två är det fler än noll. Minns det.

Att öka upplysningen är er enda chans att ta det tillbaka. Så fimpa kunskapsfientligheten!

Jag blev lite som William Wallace nu. Det gillar jag.

They´ll never take our freedom!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack Jennie. Med dig i närheten kommer ingen att glömma andra världskriget. Med det menar jag att zombieflockan aldrig lär av sina misstag, men man kan alltid rädda någon.
Kunskap är ett av livselixiren, men det kan vara en tung börda om kunskapsrookien börjar inse hur stora bristerna är i världen och i det nuvarande samhället. Tack Jennie för din blogg.