torsdag 6 maj 2010

Vilket fint hus, Laila och Niclas!

2 maj anordnade TV4 en insamlingsgala. Den kallades för "Humorgalan" och den var till för att samla in pengar till världens barn. För varenda unge. Privatpersoner och företag förväntades skänka pengar. Man ville slå insamlingsrekordet från förra året. Det gjorde man. Det gör man ju alltid. Alla vill slå rekordet. Kanske är det viktigare för TV4 än att se till att pengarna används på rätt sätt. Det är en god tanke med en humorgala för världens barn. Världen idag är ett jävla skitställe och barn som är mindre lyckligt lottade än svenska barn, behöver både resurser, omtanke och kärlek. Tur att Gud/TV4 finns då.

Sen besitter TV4 en stinkande dubbelmoral. I dagarna kring humorgalan gick det ut en nyhet att TV4 skall bygga ett lyxhus till Laila Bagge och Niclas Wahlgren. Jag undrade först, "Vilka faen är det?", sen upplystes jag om att det var oerhört viktiga människor i TV4´s profitjakt. Laila är ju med i idoljuryn. I dagens populärkulturella klimat är hon ungefär lika viktig som Jesus är i Vatikanstaten. Hennes ord är lag och de skall förkunnas i artistvärlden. Niclas Wahlgren är inte riktigt lika viktig som Laila, anser media. Men han är ju ändå bror till det överenergiska sockervaddet Pernilla Wahlgren. OCH. Han har varit med i programmet som är kungen av Trams-TV - Let´s Dance.

Det är väl klart att de ska få ett hus byggt till sig. Mot att TV4 får filma spektaklet. Vem vill inte se Laila Bagge och Niclas Wahlgren vältra sig i lyx och natursköna miljöer på Lidingö? Det värsta är, att det vill ganska många människor. Annars skulle inte TV4 satsa på det största idiotprojektet på länge. Hade jag varit Laila och Niclas hade jag skämts ihjäl bara över erbjudandet. Omoralen hade känts värre än den mest smärtsamma formen av självspäkelse.

Jag tror att TV4 säkert skänkte mycket pengar till välgörande ändamål i och med Humorgalan. Men nu är det ju så, att det finns ingen ände på behövande människor i världen. Folk som förlorat sina hem, sina familjer, sina vänner och sitt människovärde. Kostnaden för Lailas och Niclas hus, skulle exempelvis kunna avlöna många läkare och annan sjukvårdspersonal på Haiti eller i flera afrikanska länder. Den skulle också vara en enorm resurs i återuppbyggnaden efter diverse naturkatastofer som drabbat världen. Den skulle kunna bidra till utbildning och utveckling i u-länderna. Men istället, skall den bygga upp ett ytligt underhållningsprogram. Går detta igenom, kan man bara hoppas på att TV4 skänker vinsten till Rädda Barnen. Men de kommer de inte göra. Det är helt enkelt i ett sådant klimat vi lever. Allt för profit. Allt för den rike individen. Ingenting för den lilla och behövande människan.

Oj. Jag kräktes.

Inga kommentarer: