onsdag 26 maj 2010

Indivindens konsumtionsrätt viktigare än världens överlevnad


Ingen har väl missat att det är val den 19 e september i år. Hoppas jag i alla fall. Inför val är det alltid en jävla pajkastning mellan partierna. Fokus ligger på hur dåligt allt den motsatta sidan gör, inte på vad som är bra med den egna politiken. Jag läser mycket inlägg från de olika partierna nu. Fast egentligen finns det väl bara två partier, ett humanistiskt och ett egoistiskt.

Det slår mig hur sifferbetonade alla inlägg är. Ingen diskussion finns angående vilket samhällsklimat vi vill leva i. Misstänksamhet mot sjuka. Hat mot arbetslösa parasiter. Ordningsbetyg i tidig ålder. Uppmuntra totalitära makten Israel? Moderaterna pumpar ut ytligt skitsnack om vilka som förlorar på de rödgrönas politik. Förlorar hur? Ekonomiskt menar de. Individen förlorar ekonomiskt. De får en lägre månadsinkomst efter skatt. De förlorar några kronor att konsumera för. Det värsta är att många människor tänker så detta sätt. JAG! JAG! JAG! Ge mig pengar att gnugga mot min nakna kropp!

Vi kan då fråga oss; är det bara JAG i detta samhälle? Vad kan göras för att förbättra den offentliga situationen med hjälp av de fåtal hundralappar du "förlorar" i månaden? Vi får bättre offentlig vård, skola och omsorg. Det är väl någonting som samtliga tjänar på, även om de "förlorar" på det rent ekonomiskt? Vad väljer en mamma eller pappa helst? Några hundra mer i månaden eller en fungerande barnomsorg, utbildning och en vård som finns där när behovet uppstår? Jag har kunnat gå i skolan, fått tandvård, läkaromsorg och kunnat åka på asfalterade vägar tack vare att andra betalat skatt. Varför skall då jag vägra de barn som växer upp nu samma möjligheter genom att hata skattebelastningen? Så jävla dumsnålt att man blir både hårlös och håglös.

Det är ett jävla gnäll på försäkringskassan och på "den svenska sjukvården" just nu. De som gnäller tänker inte på varför det ser ut så. De vill då gärna ha lite mer penningar i pungen för att kunna unna sig en tröja eller två. Konsumera tills det går för er i brallan. Skönt för oss i väst. Värre för dem som får ta konsekvenserna för att vi skall kunna leva på detta sätt. Men vad gör det om några dör i Afrika och sydostasien? De är ju inte lika viktiga som min nya gräsmatta.

"Vinstmotivet stimulerar ett ständigt sökande efter nyare, bättre och billigare produkter och tjänster. Vårt eget hänsynslösa sökande efter nymodigheter och social status låser oss i konsumismens järnbur. Överflödet som sådant har bedragit oss", skriver Tim Jackson i sin bok "Prosperity Without Growth". Det är så viktigt för oss med social status att vi är villiga att sälja vår själ till kapitaldjävulen för att uppnå den via prylar.

År 2050 börjar jordens resurser sina på allvar. Detta betyder att våra barn inte kommer leva i en värld som är lik vår. Vi vet inte ens om det kommer finnas en värld. Ändå socialiseras barnen in i konsumtionen. Klappsäckarna på julafton har väl aldrig varit så stora som nu. Även om det som ligger bakom klappsäcken dödar vår jord, uppmanar till barnarbete och förslappar våra hjärnor.

Detta uppmuntarar moderaterna. "Så får du mer pengar i plånboken" är slagordet. Skit i vad som händer med välfärd och alla medborgares rättigheter till ekonomisk försörjning och en meningsfull sysselsättning. Skit i vad som händer med resten av världen. Skit i att Afrikas fattiga folkslag lider och dör. Skit i att miljöproblemen expanderar. Ta bilen! Köp en hummer! Gnäll på bensinskatten!

Trängre rövhål har jag väl aldrig skådat än det som sitter på moderatpolitikens svällande, nyliberala egoistkropp. Detta trånga rövhål suger in människor i den skenande kapitalismens analsäck och fyller dem med konsumtionsgas. Luktar illa.

Till och med Sarkozy har insett att man inte kan jaga ständig tillväxt på en jord med begränsade resurser. Men inte de svenska moderaterna. Skall man skratta eller gråta när man inser att deras politik krossar både barnens framtid och jordens överlevnad?

Så. Nu har jag också gnällt på motsatta sidan. Men jag väger åtminstonde upp det med att heja fram (V) i varje andetag. Nästan.

5 kommentarer:

P sa...

alltså shit vad vass du ääääär!

Anonym sa...

Men om man är ensamstående mamma kanske man behöver de där hundralapparna extra i månaden?

Jen von T sa...

Det är inte skattesänkningar som skall göras för att få högre månadsinkomst. Det är löneförhöjningar för lågavlönade arbetare som skall göras då. Moderaterna är ganska smarta där, de vill ju sopa under mattan hur lågavlönade vissa yrken är genom att lura er till tystnad med sänkta skatter och mer pengar i plånboken. Mer rättigheter för arbetare och högre lön är det vi skall kämpa för. Inte lägre skatt. Det förlorar vi på i längden.

Anonym sa...

Gillar din blogg starkt.. keep it up! : D

Marita sa...

bra rutet!