måndag 31 maj 2010

Bra Ung Vänster men SLÄCK CIGARETTEN


Det är väl knappast någon som missat vad Israelisk militär utfört för vansinnesdåd mot Ship to Gaza inatt. Flera döda. Många skadade. Händelsen är inte bara en attack mot det palestinska folket utan också mot internationell rätt. Ship to Gaza behövs för att rädda liv och göra skillnad för de som drabbas av kriget. Det handlar inte bara om propaganda. Det handlar om människoliv och försvarandet rättigheter för all världens folk. Jag tror att Israels agerande i detta kommer att bli en rejäl back fire för deras ställning inom den internationella handeln. Hoppas jag i alla fall. Men man vet ju aldrig med de som blir kåta på en fri marknad.

Detta handlar inte om ett religiöst eller etniskt ställningstagande för oss. Inte heller om ett ideologiskt eller ekonomiskt. Det handlar förstås om att vi ska kämpa för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. Vi ska kämpa mot förtryck och rensning av hela folkslag. Därför är inte detta en fråga för de politiska lägren höger-vänster. Det är en fråga för alla som verkar för allas lika värde. Därför är det jävligt konstigt att det bara är Ung Vänster som agerar snabbt när någonting sånt här sker. Att MUF hade en ledare med galna och vridna åsikter visste vi ju men att de var så här galna det trodde inte ens jag. Hans uttalande hör hemma i avgrunden tillsammans med G.W Bush.

All cred till Ung Vänster för ert arbete idag. Ni gör skillnad. Det är säkert. Även om inte hela Falun deltog i er manifestation idag så var det fler än jag förväntade mig. Kanske är inte allt hopp ute för borgarstaden med fler hopptorn än dagisplatser.

En sak slår mig dock när jag deltog på Ung Vänsters manifestation. Ni röker ju ihjäl er! Ena stunden talas det om storföretagens förtryck och vidriga behandling av människor och sedan sugs det på en pinne som representerar allt det ni tar avstånd ifrån. Det är väl klart att man inte kan efterleva allt ett parti står för. Då skulle man behöva isolera sig. Men finns det ens reflektion kring detta?

Det tror inte jag. Ciggen hör till. Den är en del i det sociala kodsystem som finns i det kulturella klimat som omger unga vänsterivrare. Jag vet. Jag var själv där när jag var 18. Men jag upptäckte att de som allra bäst representerade det jag hatade, var tobaksbolagen. De marknadsför cigaretter till barn i u-länderna, använder sig av barnarbete, köper upp odlingsjord från fattiga bönder och gör om fälten till tobaksodlingar, totalförstör miljön och ökar fattigdomen i länder som redan är drabbade av social misär. För att inte tala om hur de behandlar arbetarna. Urusla avtal, lön under existensminimum och övertidsarbete. Dessutom dödar de faktiskt många tusen människor per år helt frivilligt. Allt för profit.

Ni vänsteraktivister som röker. Tänk på detta när ni gnäller på storföretagen.

Läs mer här:

http://www.tobaccoschildren.org/

http://www.fulmakt.se/

http://www.nonsmoking.se/

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1311&blogg=19487

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1311&blogg=19308

2 kommentarer:

Simon Sevehem sa...

Man får la köpa cigarer från Kuba då.... ;)

Bra artikel annars! Jag tror och hoppas att Obama inte kan bortse från Ship to Gaza-skandalen, nu måste Israel klämmas åt en smula.

T sa...

Snälla, lägg en RSS-länk på bloggen så det blir lättare att hitta den snabbt i telefonen!