måndag 5 april 2010

Vad ska stoppa USA?

Jag har sett "Apocalypse Now" många gånger. Idag bestämde jag mig för att se den igen. Jag klarade 40 minuter innan jag både grät och spydde i min egen mun när Lieutenant Colonel William "Bill" Kilgore flyger in över en civil sydvietnamesisk by och bombar sönder allt som lever där. Jag vill tänka att det bara är en film. Men det är det inte. Veteraner från Vietnamnkriget säger att filmen beskriver verklighetens krig både nära och autentiskt. Om så är fallet, spyr jag och gråter ännu mer. Men det får mig också att tänka. På USA. På krigsföringsteknikerna då och hur de följer oss nu.

Den offentliga historieskrivningen säger att USA år 1965 gick in detta inbördeskrig för att stödja det Sydvietnamesiska styret och kämpa mot frihetsrörelsen Viet Cong och det kommunistiska Nordvietnam. Om detta berättas det i historieböcker, på internetsidor och i den muntliga traditionen. Dokumenten som finns bevarade i Pentagon förtäljer en helt annan historia.

Redan 1954 påbörjade USA detta politiska krig i Vietnamn. Men det började som en motaktion till Nord- och Sydvietnams självständighet. Det var alltså ett krig mot SYDvietnamesiska regeringar från början eftersom de stod nära att ena folk och land. Både Kennedy och senare Johnson ville motverka en neutralisation i Vietnam, Laos och Kambodja eftersom deras självständighet skulle innebära ett socialistiskt styre. Det var både säkrare och mer ekonomiskt vinnande att låta Vietnamn vara en fransk koloni som tidigare. Ett enat Vietnam under kommunistisk flagga var också farligt i kampen mot Sovjet. Under 50-talets sista år använde USA en väl beprövad krigsteknik. Att låta ländernas egna folkgrupperingar ta ut varandra utan att USA´s egna militära trupper behövde engageras. Kommunistledare och deras anhängare mördades och Vietminh försvagades enormt. Denna terroristaktion gjorde att Vietminh sökte sig till Genevekonferensen i hopp om ett avgörande i landets självständighetsprocess. Än så länge hade inte Sydvietnam gett order till varken styrkorna eller folket att försvara sig. Det var monopol på våld för särskilt utvalda och högt uppsatta grupper. Efter år av mord och förföljelse under USA´s dolda initiativ tog Sydvietnam 1959 beslutet att alla hade rätt att genom våld försvara sig. Eftersom det var en regering som hade makt genom sitt våldsmonopol föll de nu som ett korthus. Utan regering formades då Viet Cong som en front för den Vietnamesiska självständigheten. Det fanns alltså inte en enda nordvietnames i sikte när USA lade sig i kriget.

Syd föll tack vare USA´s dolda aktioner och inte genom attacker från norr. Därför fabricerade USA´s regering ihop ett scenario där amerikanska fartyg oprovocerat blev attackerade av Nordvietnamesiska trupper. Då började de 1965 bomba Nordvietnamn från Sydvietnamesiska baser för att påskynda den inbördes konflikten. Ingen protesterade från början i USA eftersom folket trodde att de hade blivit attackerade och att de var ute på ännu ett "befrielsekrig". Men deras syfte var inte att befria Sydvietnamn. Det var att med all sin makt försöka FÖRHINDRA självständighet i de södra delarna av landet eftersom ett enande hade förstört USA´s chans att genom en semikolonialisering uttnyttja Vietnams folk och naturresurser för egen vinning. Precis som de tidigare gjort med Filippinerna och andra områden där de enkelt hade dragit profit genom förtryck och totalt nerpissade mänskliga rättigheter.

Mycket av detta skriver Chomsky i "The Vietnam Lessons". Inte "nerpissade" kanske. Det är min fabricering. Som en del annat. Tack.

(Källa: http://chss.montclair.edu/english/furr/chomskyin1282.html)

Ca. 55 000 amerikanska soldater miste livet i Vietnamkriget. Sydvietnam förlorade ca. 250 000. Den nordvietnamesiska armén hade ett dödsantal på ca. 925 000 när kriget var slut. 4-5 miljoner civila miste sitt liv. Tiotusentals kvinnor blev våldtagna av soldater. Tusentals människor är fortfarande saknade. Vem led den största förlusten?

I Irak har, enligt resultaten från flera studier, ca. 650 000 civila dött som följd av ännu ett krig som startats med påhittade officiella anledningar från USA´s sida. "De har kärnvapen", "Vi vill befria folket." Offren är säkert fler i skrivande stund. Sist jag såg en siffra var det över en miljon civila dödsoffer. Och hur ser det ut nu? Fann man några massförstörelsevapen? Är folket fria, nöjda och glada?

Jag vill också här påminna att Sveriges utrikesminister Carl Bildt tjänade miljoner på att marknadsföra och driva opinion FÖR Irakkriget i Europa. Den 24 december 2002 uttalade sig också folkpartiledaren Jan Björklund att han ville skicka svenska trupper om det blev ett krig MOT Irak. Lite senare lämnade dock Alliansen ett uttalande som visade på ett visst missnöje med Irakkriget. Men ingen gjorde någon egentlig protest. Samtidigt säljer Bofors kanoner för miljonbelopp utan att bry sig om blodstänken från civila som hamnar på deras vita labbrockar.

Vad ska stoppa USA? Historien har visat oss att militanta imperialistiska stater till slut tappar sin totalitära makt. Jag undrar vad som ska spränga Dödsstjärnan i vår världs Star Wars...

1 kommentar:

Anonym sa...

...och igår flög amerikanska helikoptrar över Irak och pricksköt civila. Fy fan.